BLOG

 
Začin Za Jelo, Lek Za Telo

Začin Za Jelo, Lek Za Telo

Odavno skinut sa svatovskih revera, ruzmarin (Rosmarinus offcinalis) je I dalje jedna od omiljenih lekovitih biljaka našeg naroda. Verovanje u njegovo blagotvorno dejstvo I lekovitu moć još je nepomućeno budući da se iz generacije u generaciju prenose I čuvaju recepti za pripremanje lekovitih preparata. Iako poreklom sa Mediterana, a ime mu znaci ’morska rosa’, ruzmarin se odavno preselio I udomio I u kontinentalne krajeve. Ovaj grm sa sitnim svetoplavim cvetićima, prepoznatljiv je po zimzelenim mirišljavim listićima čija gornja strana je tamnozelena, a donja sivo bela.

Lekovite osobine imaju I cvetovi ruzmarina, izdanci u cvatu, ali se najčešće sakupljaju listovi. Osim obilja etarskog ulja, ruzmarin sadrži smolu, tanine, holin, heterozide, gorke materije I malo saponina. Naučnici Univerziteta u Sinsinatiju dokazali su da miris ruzmarina stimuliše pamćenje, jer podstiče cirkulaciju I tok krvi prema mozgu poboljšavajući koncetraciju. Na isti način objašnjavaju I zašto je efikasan protiv glavobolje.

Osim toga, ruzmarin je pri vrhu liste namirnica koje mogu da pomognu u prevenciji I lečenju raka. Studije, naime, pokazuju da ulje ove biljke može da spreči rak koze, jer onemogućava rast kožnih tumora I osigurava prirodnu zaštitu od štetnog sunčevog zračenja. Neki eksperimenti ukazuju da ovo ulje može da spreči razvoj raka debelog creva I pluća. Ruzmarin takodje, dokazano deluje protiv bakterija (stafilokok, streptokok, eserihija koli) I gljivica (kandida) sto objašnjava zašto su antički narodi palili njegove grančice u vreme velikih zaraza.

U narodnoj medicini, odavno je poznato da ova biljka ima sedativne osobine, podstiče izlučivanje mokraće I delje kao antiseptik, dok se veruje da je naročito delotvoran u slučaju slabosti organizma I neuralgije. Travari koriste ruzmarin za lečenje nesvestice izazvane oštećenjem centra za ravnotežu u srednjem uvu I oboljenja nerava, kao I protiv neprijatnog daba I groznice. Sastojci ruzmarina jačaju otpornost organizma, ublažavaju jake napade astme, poboljšavaju rad jetre I lučenje žuči.

Odavno je poznato da se vrlo cenjeno vino od ruzmarina koristi za lečenje duševne iscrpljenosti, malokrvnosti, lose probave I slabe prokrvljenosti, kao I za čišćenje krvi. Osim toga, koristi se I za lečenje slabog sluha I vida. Ruzmarin prokuvan u kozjem mleku koristio se kao lek protiv tuberkuloze, a kao oblog je bio lek protiv raka. Ipak, iako ima brojne lekovite osobine, naučnici I travari savetuju da se ne koristi preterano s obzirom na to da u prevelikim količinama izaziva tromost I proliv.

TAGS >

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.