BLOG

 
Smršajte Na Skandinavski Način

Smršajte Na Skandinavski Način

Nova nordijska dijeta nije samo još jedna u nizu regionalnih ishrana, već I najefikasniji način za sagorevanje masnoće.

Svakih Nekoliko godina u javnosti se pojavi neka nova dijeta, koja pobudi naše interesovanje za daleka mesta na kojima žive vitki, zdravi I dugovečni ljudi što nikada nisu čuli za celulit. Naučnici uvek imaju dokumentovane dokaze koji potvrdjuju koliko su ovi stranci zdraviji I srećniji, sto samo pojačava našu zavist prema njima, ali I želju da usvojimo njihov način ishrane I ostvarimo svoj san o vitkosti. Dakle čija ishrana je trenutni hit? Nova nordijska dijeta. Za razliku od ranijih regionalnih trendova u ishrani, ovaj program ima podjednako utemeljenje u naučnim činjenicama I kulturoloskom nasledju, savršeno je prilagodjen uslovima savremenog života, s naglaskom na sve ono što svi znamo da je zdravo – organski uzgajanoj, lokalnoj I odrzivoj hrani. Pre šest godina, Univerzitet u Kopenhagenu je angažovao vodeće nutricioniste, kuvare I ekonomiste da smisle način ishrane koji će resiti problem s gojaznošću, hroničnim bolestima I uništavanjem ekosistema zbog modernog uzgoja stoke I poljoprivrednih kultura.

Ambiciozan plan je takodje nalagao da ova ishrana bude dovoljno ukusna kako bi stimulisala lokalno stanovništvo da se vrati staroj tradiciji ribarstva I uzgoja stoke na farmama. Rezultat je bila ishrana u kojoj se naglašava važnost konzumiranja integralnih namirnica I izbegavanje ugljenih hidrata, što najviše podseća na ono što bismo jeli kada bismo namirnice nabavljali isključivo od lokalnih proizvodjaća hrane. To bi podrazumevalo: organski uzgojenu hranu u neograničenim količinama, sveže ulovljenu ribu iz nezagadjenih voda, integralne žitarice poput ječma, raži I ovsa, mahunarke, biljke iz divljine, poput pečurki I bobica, divljač iz grupe biljojeda, poput srndaća I mnogo ulja kanole – ne maslinovog – jer sadrži bolji odnos omega-3 I omega-6 masnih kiselina. Ako pritom odbacite preradjene namirnice, tvorci nove ishrane obećavaju da će se masno tkivo vrlo brzo istopiti.

Istraživanja Potvrdjuju Efikasnost Ove Dijete
Ispostavilo se da su bili u pravu. Rezultati brojnih studija pokazali su da idealna kombinacija zdravih masti, posnih proteina I kompleksnih ugljenih hidrata obezbedjuje hranljive materije potrebne za redukciju telesne mase, a ne prazne kalorije koje uvećavaju broj kilograma. U jednoj danskoj studiji iz 2014. Godine, ispitanici koji su sprovodili ovaj način ishrane oslabili su pet kilograma, bez zbrajanja kalorija. Nešto od tih kilohrama otišlo je sa stomaka, zahvaljujuci činjenici da se nordijska ishrana sastoji u velikoj meri od namirnica koje sagorevaju masti (bobice bogate antioksidansima, integralne žitarice s visokim sadržajem biljih vlakana I povrće koje eliminiše nadutost stomaka).

Ovaj tip ishrane je višestruko koristan. U najnovijim istraživanjima, u kojima se koriste krvni biomarkeri, uočeno je da nordijska ishrana znatno snižava krvni pritisak I nivo lošeg holesterola te može biti bolja prevencija srčanih bolesti od drugih tipova ishrane. Ne živite u Oslu? Nema problema! Novi tip smišljen je tako da vam pomogne da se zdravije hranite gde god da živite. Za razliku od drugih dijeta, koje nalazu radikalnu izmenu ishrane I izbacivanje odredjenih grupa namirnica, nordijska ishrana je samo podsetnik na zdrave namirnice, koje bi inače trebalo da budu vas prioritet.

Zamena Nordijskih Namirnica

Lingon Bobice -> Brusnice
Sićušne, kisele lingon bobice rastu u mnogim oblastima Severne Evrope, ali se teško mogu pronaći u ostalim krajevima sveta. Ipak, brusnice su njihova potpuno ravnopravna zamena u svakom smislu.

Srnetina -> Junetina
Meso bilo koje vrste divljaci nije lako dostupno, premda je izuzetno zdravo zbog toga što ne sadrži holesterol I ima visokohranljivu vrednost, zbog prirodne ishrane ovih životinja. Medjutim, junetina ili jagnjetina životinja koje su se slobodno kretale I jele hranu bez hemijskih aditiva, podjednako je dobra opcija u ishrani.

Riba -> Konzervirana Haringa
Haringa, koja je omiljena vrsta ribe ljudima iz Skandinavije, generalno je bogatija omega-3 masnim kiselinama I sadrži manje toksina nego veće vrste riba, kao što su losos I tuna. Potražite u prodavnicama haringu (u konzervi ili staklenkama), samo u slanom rastvoru, I jedite je često. Ako vam je dostupna samo haring u ulju, ocedite to ulje, a ribu stavite na kuhinjski ubrus da upije masnoću.

Danski Razeni Hleb -> Hleb Od Semenki Ili Integralnih Zitarica
Ova vrsta skandinavskog hleba je vlažna, čvrste teksture, ukusna I sadrži više biljnih vlakana I manje dodatnog šećera od ostalih vrsta peciva. Skandinavski hleb možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane I bolje snabdevenim supermarketima, a kao njegovu zamenu možete jesti domaci hleb od 100% žitarica ili s raznovrsnim semenkama (suncokret, lan, semenke bundeve…).

Mirodjija -> Taragon Ili Persun
Mirodjija je domaća, široko rasprostranjena biljka, koja uspeva gotovo u svim podrucjima Skandinavije. Za najveći stepen iskoristljivosti sastojaka mirodjije, najbolje ju je upotrebljavati u svežem stanju. Ako baš niste fan ovog ukusa, koji je prilično jak zbog visokog sadržaja aromatičnih eteričnih ulja, možete u ishrani koristiti taragon ili person.

Iglice Četinara -> Ruzmarin Ili Timijan
U brojnim nordijskim receptima zastupljene su sveže iglice različitih četinara, da bi jela poprimila ukus njihove smole. Ukoliko vam je ova ideja strana I niste skloni mirisu borovine u jelu, možete koristiti sušeni ruzmarin ili majčinu dušicu, koji takodje daju hrani taj “šumski” sarm.

Anis -> Kim I Komorac
Nordijski kuvari obožavaju da dodaju jelima kim (ili kumin) I komorac, zbog ukusa anisa. Kupujte ove začine u specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane, ali, budući da su iz uvoza, vodite računa o njihovom roku trajanja.

Maslinovo Ulje -> Hladnopresovano Ulje Kanole
Maslinovo ulje nije jedino zdravo ulje na planeti. Ulje kanole je takodje bogato masnim kiselinama (omega-3) koje su zdrave za srce, ali I bolje podnosi visoke temperature (zadržava više korisnih materija) od maslinovog ulja.

Kuvanje S Alkoholom -> Liker Od Zove
Cvetno-mirisni liker od zove daje posebnu notu nordijskoj kuhinji. Ako ne mozete da nabavite ovo piće, sasvim dostojna zamena za njega jeste sirup od zove, koji se I danas pravi u mnogim kućama (ko još ne voli ovaj ukusni, osvežavajući sok?).

Suvi Začini -> Začini U Integralnoj Formi
Muskatni orašćić, karanfilić, stapići cimeta I kardamom u mahuni – jelima daju izrazajniju aromu. Za mlevenje pomenutih začina kod kuće koristite rende, secka, mlin za kafu ili avan. Ako želite, možete I da probate naše proizvode za zdravu I balansiranu ishranu OVDE.

TAGS > , ,

  • Zdrava Ishrana

    Moja koleginica je probala sa ovom dijetom i uspela je da skine 7 kg za mesec dana

    Reply

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.