BLOG

 
Semenke

Semenke

Zdrava ishrana podrazumeva da se na našem meniju nadju I semenke – jer one sadrže belančevine, vitamine I minerale, enzime, masti I ugljene hidrate. Ovo je izbor semenki, za onih koje mogu znatno unaprediti vaše zdravlje, ali I onih koje treba da vam se nadju pri ruci kad želite da pripremite brz obrok.

Čija Semenke
Čija semenke su jos u 16. veku bile počasni sastojak jela drevnih Asteka, Inka I Maja, a danas uživaju veliku popularnost svuda u svetu. Stručnjaci ih smatraju jednom od najzdravijih namirnica, a dovoljno je da bacimo pogled na nutrivni sastav čija semenki I naći ćemo opravdanje za njihovu visoku cenu (oko 3.500 din./kg). Ove semenke su šest puta bolji izvor kalcijuma od kravljeg mleka, a što se tiče sadržaja omega 3-masnih kiselina – nadmašuju losos I semenke lana. Osim toga, čija je bogata I antioksidansima, koji štite organizam od slobodnih radikala (a samim tim I tumora).

Sadrži čak devet esencijalnih amino-kiselina koje omogućavaju izgradnju misićnog tkiva, obnovu ćelija, proizvodnju enzima I hormona, a u njoj se kriju I vitamin A,D,E I K, kao I vitamin B12). Ne zadrži gluten, te je mogu koristiti I oni koji pate od celijakije. Zahvaljujući tome što ima nizak glikemijski indeks, rado je koriste I sportisti, jer brzo daruje energiju I povećava izdrživljost pri fizičkim aktivnostima. Preporučuje se I u ishrani dijabetičara, jer u kontaktu s tečnostima u želucu – semenke stvaraju gel koji oblaze služnicu I usporava razlaganje ugljenih hidrata do prostih šecera.

Semenke Crnog Susama
Crni susam je uzuzetan izvor kalcijuma – sadrži ca 60% vise ovog minerala od belog susama. Stoga, ukoliko imate problema s nedostatkom kalcijuma, natašte popijte šolju jogurta kojoj ste prethodno veče dodali kašicicu semenki crnog susama. Odlican odnos kalcijuma I magnezijuma obezbedjuje sposobnost regulacije krvnog pritiska, sprečava pojavu migrene (kao posledicu lošeg stanja krvnih sudova) I astmatičnih grčeva, a efikasan je I u terapiji za nesanicu (čest pratilac menopause). Buduci da je bogat biljnim vlaknima, crni susam snižava loš holesterol, a sadrži više gvoždja od belog, pa se preporučuje u lečenju anemije. Bogaj je masnim kiselinama I sadrži antioksidanse, koji mu omogućavaju dug rok trajanja, te je odlična sirovina za proizvodnju ulja. U tradicionalnoj kineskoj medicini koristi se za bolji rad jetre I bubrega.

Laneno Seme
Lan je jedan od vecih izvora omega-3 masnih kiselina, kalcijuma, gvozdja I magnezijuma, koji su vazni za oslobadjanje energije, vitalnost kostiju, kardiovaskularnog Sistema te ublazavanje simptoma PMS-a. Laneno seme ima snazno antikancerogeno dejstvo, stiti od kardiovaskularnih oboljenja, mozdanog udara I tromboze, snizava holesterol I visok pritisak, a preporucuje se I osobama koje boluju od artritisa. Blagotvorno deluje I na digestivni trakt. Izanredan je laksativ, jer eliminise toksine I pomaze u oslobadjanju od gasova, simptoma gastritisa I zatvora. Osim toga, mleveno laneno seme sprecava zadrzavanje vode u organizmu, ubrzava metabolizam I topljenje masti. Zahvaljujuci velikom procentu biljnih vlakana, eliminise osecaj gladi.

Semenke Konopolje
Semenka konopolje je veoma hranljiva namirnica zahvaljujući izuzetnom bogatstvu proteina. Ove sićušne semenke sadrže pravu riznicu amino-kiselina, više nego mleko, meso I jaja. Amino-kiseline su tu u idealnom odnosu s omega-3 I omega-6 masnim kiselinama, proteinima, vitaminima A, C, D, E, I vitaminima B-kompleksa (B1, B2, B3 I B6). Omega-6 I omega-3 masne kiseline zastupljene su u savršenom odnosu za zadovoljenje čovekovih nutritivnih potreba, a kao takve odličan su štit od kardiovaskularnih bolesti. S obzirom na to što su bogate proteinima u lako svarljivom obliku, čine idealnu namirnicu u ishrani vegetarijanaca. Zahvaljujuci antioksidansima (vitamin A,B, C, I E), štite organizam od uticaja slobodnih radikala I sprečavaju pojavu infekcija I malignih promena. Semenke konoplje pokazale su se kao vrlo efikasno sredstvo za snižavanje nivoa holesterola I krvnog pritiska, ublažavanje simptome PMS-a I bakterijskih infekcija, poboljšanje funkcije mozga.

TAGS >

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.