BLOG

 
Šaka Zdravlja I Muškosti

Šaka Zdravlja I Muškosti

Postoje dokazi da su se 10.000 godina pre Hrista gajili orašasti plodovi I da su se koristili u ishrani. Osim toga od davnina je poznato da je reč o izuzetno hranljivim ali I lekovitim namirnicama. U prilog drugog Hipokrat je verovao da orasi pomažu u lečenju stomačnih bolesti, jetre I bubrega a u drevnom Vavilonu, plašeći se pobuna, svestenici su cak zabranjivali da pripadnici nižih slojeva jedu orahe jer su znali da jačaju um.

I kasnije su orašaste plodove pratile predrasude – da su izuzetno kalorični I da enormno debljaju, da obilje masti šteti krvnim sudovima. Rezultati istraživanja su, medjutim, potvrdili suprotno. Pokazalo se da masnoće iz orašastih plodova, ako se ne preteruje u količini, ne pospešuju gojaznost. U prilog tome podatak da je grupa dobrovoljaca 30 dana uz obrok jela 100g badema ali nisu povećali telesnu tezinu u odnosnu na one koji jeli obrok bez ovog orašastog ploda.

Osim toga masti u ovim namirnicama se uglavnom sastoje od oleinske kiseline (kao u maslinovu ulju), pa snižavaju nivo lošeg holesterola a nivo dobrog održavaju na normali. Orašasti plodovi sadrže I omega-3 masne kiseline sto blagotvorno utiče na zdravlje. I kvalitet sperme, ali I pomažu u slučaju erektilne disfunkcije. Orašastih plodova ima oko 25 vrsta, pa ćemo posebnu pažnju da obratimo na one koji su najčešći na našim trpezama.

Ovi darovi prirode riznica su hranljivih materija medju kojima su I vitamini E i B kompleksa kao I minerali cink, selen, bakar I magnezijum… Zbog takvog sastava smanjuju štetne efekte stresa, doprinose zdravlju srca I krvnih sudova, stabilizuju nivo šećera u krvi, deluju antikancerogeno u slučaju raka pluća I prostate, pospešuju moždane funkcije I preventivno deluju da ne dodje do demencije, blagotvorno deluju na muško reproduktivno zdravlje

Pistaći
Reč je o plodovima drveta koje raste na brdovitim predelima Irana, Turske, Avganistana i Sredozemlja koji sadrže vitamine E,C,A i B6, minerale kalcijum, gvoždje, bakar I mangan, izuzetno efikasan antioksidans lutein, vlakna. Ovi plodovi, zahvaljujući luteinu, snižavaju nivo lošeg, a povećavaju nivo dobrog holesterola, blagotvorno deluju u slučaju upala, smanjuju rizik da se oboli od dijabetesa tipa 2, a zahvaljujući karotenoidima luteinu I zeaksantinu, kojih nema u ostalim Orašastih plodovima, smanjuju rizik od degeneracije oka I razvoja mrene. Pistaći su, osim toga, bogati antioksidansima koji su vazni za obnovu ćelija koze I preporučuju se u borbi protiv bora, a s obzirom na obilje gama tokoferola (oblik vitamina E) smanjuju rizik da se oboli od raka pluća, dok vlakna iz ovog ploda pospešuju metabolizam I smanjuju rizik da se oboli od raka debelog creva.

Lešnik
Ovaj Orašastih plod sadrži vitamine C,E, B1, B2 i B6, minerale kalcijum, fosfor, magnezijum, kalijum, gvoždje, kobalt, cink, natrijum, magnezijum, kao I amino kiseline I poli nezasićene masne kiseline. Zbog toga pospešuje metabolizam, usporava proces starenja, pomaze u slučaju hroničnog umora, dijabetesa, hipertenzije, uvećane prostate, proširenih I upaljenih vena. Pomaze, takodje, anemičnim, mladim majkama da pospeše laktaciju, jačaju kosti I normalizuje funkciju reproduktivnog sistema. Ako se redovno jede po nekoliko lešnika dnevno pospešuje cirkulaciju, povećava potenciju, podstiče seksualnu zelju.

Badem
U odnosu na ostale orašaste plodove slatki badem (gorki sadrži otrovne supstance) je bogatiji kalcijumom, a sadrži I nezasićene masne kiseline, vitamine E i B2, gvoždje, cink, magnezijum, bakar, fosfor I vlakna. Preporučuje se u slučaju povišenog holesterola, hipertenzije, čireva, bolesti oka, žučnih kanala I creva, kao I gorušice I kašlja. Mangan, selen I bakar iz badema doprineće zdravijem I lepšem izgledu kose, noktiju I koze. Osim toga badem umiruje napet nervni sistem, obezbedjuje čvrst san, a muškarcima pospešuje proizvodnju sperme.

Orah
Istraživanja su potvrdila da je orah najkorisniji u poredjenju sa ostalim Orašastih plodovima, jer sadrži najveći broj antioksidanasa a po ostalim karakteristikama je višestruko korisniji, na primer, od kikirikija, badema ili pistaća. Obiluje nezasićenim masnim kiselinama (linolnom, oleinskom I alfa linolenskom) pa se preporučuje u svakodnevnoj ishrani, naročito trudnica, proteinima, ugljenim hidratima, etarskim uljima I vlaknima. Sadrži takodje, vitamine C,B2, E i PP, minerale kalijum, kalcijum, fosfor, gvoždje (vise od povrća, voća, žitarica I mesa), kobalt, cink I jod. Zbog takvog sastava orah pomaze u slučaju bolesti srca I štitaste žlezde, kao I povišenog krvnog pritiska, anemije, nesanice I nervoze. Osim toga jaca imunitet pa preventivno deluje da ne dodje do infekcija, oslobadja umora tako da se posle fizičkih napora preporučuje nekoliko oraha. Dva oraha dnevno pospešuju pamćenje, za prevenciju ateroskleroze trebalo bi da se pomeša 10 oraha, dva cena belog luka I kašika suncokretovog ulja, a u kombinaciju sa medom jaca imuni sistem I potenciju.

TAGS >

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.