BLOG

 
Rotkvice: Čuvari Zdravlja

Rotkvice: Čuvari Zdravlja

Nutricionisti savetuju da se ovo povrće konzumira što češće, I to u svežem stanju, jer sprečava kardiovaskularne I urinarne tegobe, ali I kancer.

Još su stari Rimljani I Egipćani gajili rotkvice, dok je njihovo poreklo vezano za tradicionalnu hortikulturu Kine. Istočnjacka medicina I ajurvedska praksa preporučuju ovo povrće kao važan dodatak u ishrani zbog njegovih lekovitih svojstava, visoke hranljive vrednosti I malog broja kalorija. Prema jednoj kineskoj poslovici, “ako jedete gorke rotkvice I pijete topli čaj, ostavićete gladne doktore da prose na kolenima”. Lisće rotkvice je veoma bogato kalcijumom, koji je neophodan za zdravlje kostiju. U 100 g rotkvica sadržana je četvrtina preporučenog dnevnog unosa vitamin C, a takodje snabdevaju organizam fosforom I cinkom. Ovo povrće idealan je sastojak salata I sokova koji pospešuju detoksikaciju organizma.

Cuvaju Jetru
Ova biljka pomaže u lečenju različitih tegoba (žutica, poremećaj urinarnog trakta, kardiovaskularna oboljenja, zatvor, problem s respiratornim sistemom, visok pritisak, dijabetes, pa I kancer). Rotkvice deluju blagotvorno na jetru I probavne organe, pročišćuju krv I eliminisu otrove iz organizma. Takodje, pomaže u lečenju žutice, odstranjujući bilirubin I održavajući njegovu proizvodnju u organizmu na stabilnom nivou. Rotkvice obiluju vlaknima, koja pospešuju rad creva, olakšavaju probavu I sprečavaju zatvor. Takodje, pomažu u slučaju fekalne inkontinencije I dijareje. Ovo povrće podstiče proizvodnju žući I štiti jetru, pa ga obavezno treba uvrstiti u programe detoksikacije organizma. Takodje, sok od rotkvica pročišćava bubrege I sprečava urinarne infekcije.

Sprečavaju Kardiovaskularna Oboljenja
Rotkvice su dobar izvor antocijana (vrsta flavonoida), snažnog, antioksidansa koji im daje boju I sprečava razne bolesti. Ukoliko redovno konzumirate ovo povrće, smanjićete šanse za pojavu kardiovaskularnih oboljenja. Rotkvice su takodje bogate kalijumom, koji je veoma vazan kada je reč o zaštiti kardiovaskularnog Sistema, a poznato je da snižava krvni pritisak, opusta krvne sudove I pospešuje cirkulaciju. Ovo povrće deluje blagotvorno I na disanje organe, te može biti od velike pomoći u lečenju upale grla, sinusa I pluća. Pritom, zahvaljujući obilju vitamin, jačaju imunoloski system, te tako ubrazavaju izlečenje raznih infekcija. Rotkvice imaju nizak glikemijski indeks – ne podizu nivo sećera u krvi nakon konzumiranja, što je odlična vest za dijabetičare.

Štite Od Kancera
Budući da rotkvice čiste organizam od toksina I obiluju vitaminom C, folnom kiselinom I antocijaninima, dovedene su u vezu s tretiranjem različitih vrsta malignih oboljenja, posebno raka debelog creva, bubrega, želuca I ždrela. Istraživanja su pokazala da ovo povrće obiluje antioksidansima, medju kojima se izdvajaju izotiocijaniti, koji sprečavaju širenje malignih ćelija.

TAGS >

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.