BLOG

 

Proteinska dijeta

Proteinska dijeta

O kojoj god dijeti da krenem da čitam, 3 sata listam kako je neki nutricionista, pre X godina otkrio dijetu koja daje fenomenalne rezultate i ta dijeta je i tom dijetom se i taj nutricionista je… ALO, ej!!! 😀 STOP!
Mene zanima šta da jedem, kada da jedem i koliko da jedem, zar ne? Pa, budimo realni… Skidam kapu tom nutricionisti, ali hajde da pročitam nešto što mogu da primenim konkretno, zar ne! Znam da se slažete sa mnom, zato sada neće biti tako, već ćemo narodskim jezikom razjasniti temu proteinska dijeta. LET’S GO !!! 🙂

Zašto proteinska dijeta?

[Icon List] Proteinska dijeta je u poslednje vreme postala jako popularna iz sledećih razloga:

  • brzo gubljenje kilograma
  • verovatnoća da se kilogrami neće vratiti u potpunosti (zbog hranjenja mišića tokom dijete)dijeta bez gladovanja
  • mesna dijeta (gledajući prosečnog Balkanca, svi vole meso, niko ne voli supice, salatice i BEZ MASTI 😀 )

Hm… deluje zanimljivo? Hajde da malo razjasnimo celokupnu temu proteinska dijeta.

[/Icon List]

Kako funkcionište proteinska dijeta?

riba proteiniProteinsku dijetu možemo smatrati programom ishrane gde “forsirate” proteine u ishrani, dok ugljene hidrate držite na minimumu. Zašto? Zato što kada su UH na minimumu, a mišići nahranjeni proteinom, svaki višak energije se troši iz masti.
S obzirom da Vašem telu treba od prilike 1 g proteina po 1 kilogramu vaše telesne mase, a ukoliko trenirate, računajte 2g – 2.5 g, proteinska dijeta se svrstava u kategoriju boljih dijeta (ako uopšte postoji dijeta koja je dobra?), jer vašem telu daje neophodnu količinu proteina. Samim tim, ukoliko poštujete jelovnik proteinske dijete možete trošiti masne naslage i održavati postojeću mišićnu masu. Pod poštovanjem jelovika se smatra i sledeće: Izbaciti slatkiše kompletno iz ishrane + piti velike količine vode da bi se svi ti proteini mogli razbiti na amino kiseline i apsorbovati (iskoristiti).

Zabluda 1: Proteinskom dijetom i napornim treninzima ću dobiti mišićnu masu!

Istina: Proteinskom dijetom se gube kilogrami, kalorije su u deficitu i nema UH, a za dobijanje mišićne mase su potrebni i UH i višak kalorija.

Proteinska dijeta jelovnik

proteinska dijeta

Kako ne biste kompletno zapostavili ostale mikro i makro nutrijente tokom držanja dijete, osim proteinskih, predviđeni su i voćni dani. Idu 3 proteinska dana, a potom 1 voćni dan,
Doručak je uvek isti. Svaki put se jede voće. Npr: 2 jabuke, 2 kruške, 2 pomorandže, nakon toga ostatak dana su proteini sa veoma malo UH (za više informacije o tome koje su namirnice bogate proteinima, kliknite ovde: izvori proteina)

Prvi dan – proteinska dijeta jelovnik

Ručak – pečeno ili bareno meso (200 – 250g) + salata u željenim količinama (pre toga može 2 dl supe bez rezanaca)
Večera – isto kao i za ručak, osim supe

Drugi dan – proteinska dijeta jelovnik
Ručak – 5-6 belanaca, mešana salata raznog povrća, pola parčeta integralnog hleba
Večera – isto kao za ručak + možete dodati i mladi sir i čašu mleka

Treći dan – proteinska dijeta jelovnik
Ručak – riba (pečena ili kuvana), baren povrće (blitva, prokelj, koprive, brokoli…), pola parčeta hleba
Večera – isto (ili zamena: tunjevina iz konzerve uz mešanu salatu, ili filet skuše, haringe)

Voćni dan – proteinska dijeta jelovnik
Jesti razno voće u željenim količinama, ali izbegavati voće sa visokim GI (glikemijskim indeksom), zbog velikog sadržajem šećera. Npr izbegavati banane ili grožđe.
Zabluda 2: Kilogrami posle proteinske dijete se ne vraćaju nazad!

Istina: Ovakva dijeta daje mogućnost da za kratko vreme izgubite kilograme, ali nakon prestanka proteinske dijete, čim vratite normalan dnevni unos ugljenih hidrata, vaše telo će početi da vraća kilažu (punjenje glikogena). Vraćanje kilaže možete usporiti tako što ćete paziti na dnevni unos ugljenih hidrata.

oboljenja-bubrega

[Icon List]

 • VAŽNO: Prekomeren unos proteina može izazvati probleme sa bubrezima. Ako pijete dovoljno vode (minimum 1l na 25 kg telesne mase), moći ćete lakše da razbijate proteine na amino-kiseline i lakše ćete apsorbovati. Ako ne pijete dovoljno vode, smanjite unos proteina.
 • VAŽNO: Pošto često unosite namirnice životinjskog porekla, možete očekivati povećan holesterol, pa stoga predlažem da proverite krv, i da proteinsku dijetu ne držite duže od 3 nedelje.
 • Zbog manjka unošenja ugljenih hidrata koji su osnovni izvor energije za ljudsko telo, možete osećati povećanu malaksalost i manjak energije.

[/Icon List]

Da ne zaboravim!

Dijetu ne smatram adekvatnim potezom za dugoročno zdravlje, vitalnost i vitko telo bez masti. Dijeta može biti samo privremeno rešenje. Za uspešan rezultat, poenta je promeniti se psihički i naučiti zdravu ishranu. Nakon dijete vi ste mentalno ista osoba u telu druge osobe. Kilogrami se vraćaju, jer niste naučili osnovne principe pravilne ishrane.
Zato predlažem da nam se pridružite i uz našu pomoć steknete svo neophodno znanje o ishrani i prestanete da se mučite sa ishranom.
Prijavite se ispod na naše edukacije.

Veliki pozdrav
Dušan Babović, wellness trener
kakosmrsati.net team

TAGS >

 • slavica

  Zelim 15 kg izgubiti na koji nacin

  Reply

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.