BLOG

 

3 razloga zašto se prejedamo i 5 načina da to izbegnemo

“Znate da je vreme za promenu u trenutku kada se pomerite od stola, a sto ide ka Vama.”

[Dropcaps]Većina nas se bori sa svojom kilažom godinama, pa čak i decenijama dok ne nauči da se hrani na odgovarajući način.
Jedna od navika koju dosta „buckastih“ ljudi ima jeste prejedanje. To je navika koju je veoma teško izbaciti, jer je duboko ukorenjena u nama.
Kada kažem prejedanje, ne mislim na ono „American style“ prejedanje koje smo gledali na TV-u, gde čovek od 250 kg jede 5 kg mesa, 15 jaja i bure mleka za 1 obrok. Takođe, ne mislim na to da se budite u toku noći i praznite frižider, niti da ste zavisnik od hrane koji jede 2,3 čokolade za pola sata. To su već neki teži slučajevi i o njima će biti više reči. Trenutno pričamo o onoj vrsti prejedanja koje volim da nazovem „malo više nego što mi treba“.
Da, baš ono nepotrebno prejedanje koje nas dovede do toga da smo “kao punjena ćurka” posle jela. Baš onaj osećaj kada posle jela “pukćemo” od težine našeg stomaka i pričamo “Tih, što sam se prejeo” (opravdavamo sebe i žao nam je), a onda čekamo da prođe pola sata – sat da bismo ponovo mogli normalno da funkcionišemo,a često nam se i prispava. Da li Vam je poznat takav osećaj?
Pošto volim da moji tekstovi budu konkretni, a ne “smarajući” kako bi mi mladi rekli, hajde odmah da vidimo šta možemo da uradimo povodom toga.[/Dropcaps]

Šta su glavni uzroci prejedanja?

Prvo pitanje koje se postavlja u ovom slučaju jeste – “Zašto se uopšte prejedamo?” Mora da postoji neki razlog, zar ne? Pa naravno da mora. A evo i 3 najveća razloga. U kojem od ovih ste se najviše prepoznali?

Razlog br. 1: Loše nasleđena navika

Kao što sam već rekao, kod nas Srba je poznato da trebamo “muški” da se najedemo. Čuli ste to 100 puta, sigurno…
Od malena, roditelji nas uče tome da trebamo dobro da se najedemo “da bi porasli” i “da bi bili zdravi”. Što je i tačno. Ali setite se šta su Vam tada davali da jedete? Paštetu, ili neki namaz, ili vruće prženice, isl. Nažalost, tako je.
Takođe, svaki čas nas pitaju da nismo slučajno gladni i stalno nam nešto guraju u usta. A o bakama i da ne pričam. Teško onome ko je uz baku odrastao! 🙂 Taj mora svaki čas da jede, inače baka neće biti zadovoljna, je l’ da? Šalu na stranu, ovo je zaista jedan od razloga kako krećemo da stičemo loše navike.
Zamislite da su nas roditelji od malena učili da je krofna loša, da su prženice čista masnoća i da se pašteta pravi od nogica i iznutrica? Zamislite da su sa gađenjem gledali takvu hranu, i da je uopšte nisu spremali? Da li biste i Vi tako na to gledali u svom odrastanju? Pa naravno da bi. Roditelji imaju veliki uticaj na nas, to je neosporivo..

Evo, opet krećem od sebe. Sve ovo što sam Vam ispričao, jeste iz ličnog iskustva. Odrastao između 2 babe, možete da zamislite u kojem “izobilju” hrane sam živeo :-). I šta se događa sada?
Pa, volim da se prejedam! Ja volim da jedem, ali volim mnogo količinski da jedem! Nema veće radosti nego kada jedem i uživam u ukusnoj hrani! Kada zagrizem sočno jelo, pa ga žvaćem, gutam i odmah nastavljam dalje. E, to je čist primer usađene navike i ja sam toga svestan.

Razlog br. 2: Emocionalna potreba – zadovoljstvo

Osoba koja se prejedaAli, bilo kako bilo, navika je stvorena i kako godine prolaze sve više i više ta navika jača. Ono što je još gore jeste da vremenom počinjemo da “proširujemo creva” i naše potrebe su sve veće.
Počinjemo da shvatamo da je normalno da jedemo mnogo. Sednemo za sto, pojedemo obrok i onda se razmišljamo da li da sipamo još malo, ili ne.. Ta mentalna borba traje par sekundi i uvek se završi sa onim “’ajde, još samo ovaj put ću”. I onda opet sipamo još malo! A ne znamo da treba proći 10-15 minuta da bi naš mozak registrovao sitost.
Za tih 10-15 minuta, mi i dalje jedemo i prejedemo se!
I kada se tako iz dana u dan prejedamo, postane nam normalno da to radimo. I veoma je teško da se izborimo sa tim, jer je naš prag sitosti pomeren. Nismo više siti kada pojedemo koliko nam treba, već smo siti kada još malo na to dodamo. I tako vremenom gradimo emocionalnu potrebu za tim malim prejedanjem. Postane nam slađe tih par zalogaja, nego čitav obrok pre toga. Počinjemo da se gojimo, a teško je promeniti naviku.

Razlog br. 3: NAJVEĆI RAZLOG – Nedostatak hranljivih sastojaka

Hrana koju trebam izbegavatiDa li znate šta ovo znači? Da li ste svesni ovog problema? Ovo je problem današnjice!
Hrana koju jedemo u sebi ne sadrži vitamine, proteine, minerali i ostale stvari koje su nam neophodne. Hrana koju jedemo ne daje nam ono što našem telu treba da bi bili siti i koliko god jeli i dalje smo gladni.
Primer:
Pojedete burek i jogurt i posle pola sata Vam se traži nešto slatko.
Zašto?
Pa našem telu ne treba masnoća i ono i dalje traži sve neophodne nutrijente, koje burek nažalost burek ne sadrži. Nemam ništa protiv bureka, čak ga i sa vremena na vreme pojedem, ali moramo pojesti i nešto kvalitetnije u toku dana, inače smo u gadnom problemu.
Zato postoje osobe koje su svaki čas gladne i dešava se da jedete, jedete, jedete i onda osetite da ne možete više da pojedete, jer ste puni, ali Vam se i dalje nešto traži.
Treba da znate da ako Vam se stalno nešto traži, da je jedini razlog to što Vašem telu niste dali ono što mu treba. To je jako prosto.

Da li je dobro prejedati se?

Hm, pa i nije baš. Npr, ako se prejedamo, to znači da unosimo više nego što nam je potrebno, što znači da se gojimo (ako to ne potrošimo nigde). Dakle, nije dobro ukoliko ne želimo da se gojimo.
I glavni razlog zašto nikada nisam uspeo da smršam jeste što sam mislio da moram da prestanem da jedem koliko ja hoću da bih mogao da smršam. I čim bi mi neko rekao “Znaš, trebao bi malo da smršaš….”
Odmah bi se u meni palila lampica “Aha, ne smeš više da jedeš koliko hoćeš, nemoj to da radiš”, jer emocionalna povezanost sa hranom mi je bila jača od bilo čega. Jednostavno, volim hranu. Sećam se kada sam čitao članak o tome kako da smršam i posalo je nešto poput: “Hrana nije centar sveta, smanjite svoje porcije!!!” , a ja automatski sebi dajem odgovor na to: Ali čoveče, ja volim da jedem, ja hoću da jedem, neću da smanjim svoje porcije!
I zato sam stvorio gard prema mršavljenju, sve dok nisam naišao na zdrav obrok. To je jedina stvar koja mi je omogućila da i dalje jedem koliko hoću, a da nemam problema sa kilogramima.
Jer je moguće da se balansira… I to je super.
Dakle da zaključimo: Prejedanje nije loša stvar, samo ukoliko možemo da ga balansiramo u toku dana. A ukoliko ne nađemo način da ga balansiramo, prejedanje je osnovni razlog zbog kojeg ćemo se gojiti sve više i više.

Šta uraditi povodom prejedanja?

Sada, uz zdrav obrok imam mogućnost čak i da se prejedam a da nemam problema sa kilogramima, ali i tu naviku sam promenio u velikoj meri. A zašto je to tako?
Pa zato što ako svome telu date ono što mu treba, telo neće biti gladno, i kasnije kada dođete do stola, nećete ga zbrisati, već ćete jesti u normalnim granicama i osetićete sitost u trenutku kada baš to treba.
Postoje još par stvari koje sam uveo da bih izbegao prejedanje, pa možete da probate i Vi. Ali, pod uslovom da mi javite kakvi su rezultati 🙂

Evo šta želim da uradite:

1) Probajte da odmah (1,2 minuta) pre ručka pojedete jednu voćku i popijete 1 čašu vode. Zadivljujuće je kako ćete osetiti u toku ručka neku blagu dozu smirenosti i manju potrebu za prejedanjem.

2) Sipajte u tanjir onoliko koliko mislite da je za Vas dovoljno i nemojte posle toga opet sipati. Kažite sebi: “Ova porcija je za mene, i to je to. Nema sipanja ponovo.” Kada pojedete to, sačekajte 15 minuta ma koliko god da Vam se činilo da ste gladni. P.S Prvi put dubokom kašikom 🙂

3) Nemojte piti vodu u toku jela. Voda spira želudačnu kiselinu i samim tim hrana ne biva lepo iskorišćena i ne zasitimo se u onoj meri u kojoj bismo trebali.

4) Probajte da žvaćete do te mere da Vam hrana u ustima bude kašasta!
Pošto proces varenja počinje u ustima, a ne u želudcu, iskoristite maksimalno svoja usta. Usitnite hranu do maksimuma iz prostog razloga što će se bolje apsorbovati u telo. Naš želudac nije drobilica, ne dopustite da se muči i ne dozvolite da jedete, a da se hrana ne iskoristi do maksimuma..

5) Ako ne uspete ništa od ova 4, jedite koliko želite, sipajte koliko želite i dopustite sebi barem da se zadovoljite na tom polju. Jedite do mile volje! Ali znate kako ćete izgledati i čemu Vas to vodi, nažalost. Nemojte da gladujete, bićete pod stresom i to je još gore. Ja najbolje znam kako je kada si gladan – čoveka bih ubio 😀

Takođe, možete probati i na najbolji mogući način za koji ja trenutno znam. Kliknite OVDE i pogledajte.

Pozdrav!
Za Vaš uspeh,
Dušan Babović

 • Milena

  Moj uzrok je definitivno pod 1) – lose nasledjena navika!!!!!!!!!!!!
  sada pre rucka uzimam casu vode sa jabukom i manje se prejedam.ali opet treba samokontrola.
  Hvala na ovome, pozdrav, Milena

  Reply
  • Dušan Babović

   Eh Milena, da je sreće da su naši bližnji vodili računa o ishrani i učili nas “to je kaka, ne pipaj to”, kad’ god bismo posegnuli za lošom hranom, nego totalno suprotno od toga, mi smo ih gledali kako to jedu i nesvesno stvarali naviku.. Nažalost, sada se borimo sa tim da je promenimo. Ali, ne brinite se, samo verujte u sebe i Vi to možete!

   Reply
 • Milos ~ ~ ~ ~

  Iskreno, ja sam se prepoznao u sva 3 razloga, ali desi se opet da se ponekad prejedem, ali naravno posle sve to izbacim iz sebe, razne vezbe itd… Ali slozicete se sa mnom, nema nista lepse nego kad sebe zadovoljis, mmmmm. hahaha 😀
  Pozdrav Dusane!

  Reply
 • Dino

  moj problem je definitivno 2 i 4 !!!
  -po pet puta sebi sipam kada jedem xD(malo se salim)
  -a ovo pod cetiri iskreo ne sazvacem 5 puta i onda progutam !!!

  Reply
 • Viktor

  e Dusane ae mi samo kazi el smem ja da cepam alkohol dok sam na programu HERBALIFE ? 🙂

  Reply
  • Dušan Babović

   Cepati alkohol? Hm….. To je verovatno neka vrsta preterivanja, je l’ da? 🙂
   Šalim se… Svaki muškarac voli da popije po nešto i da se malo “oraspoloži”.
   Na programu mršavljenja uopšte nije preporučljivo da se pije alkohol.
   Možda jednom sedmično po čaša jedna…
   Ali zato kada se smrša, onda može sve. Prosto je milina održavati kilograme uz zdrav obrok. 🙂

   Reply
 • Vesna

  Moji problemi su definitivno pod 1 i 3….
  Loše nasleđena navika
  Nedostatak hranljivih sastojaka
  U detinjstvu sam stekla losu naviku…. da bake su cudo… palacinke, ustipci… sendvici sa pastetom, cajna kobasica i paradajz…. pa udri…
  Posle je to redukovano, ali javio se taj razlog broj 3, nedostatak hranjivih sastojaka koji je i dan danas prisutan, ne mogu reci da se prejedam da ne mogu disati, ali osecam konstantnu glad i uvek mi se nesto trazi… stomak urlice i uvek bih mogla nesto “ubaciti u kljun”, dva tri zalogaja, ali ne drzi me pola sata, sat pa opet….zacarani krug…. i onda samo nekim cudom pronadjem kakosmrsati i HERBALIFE….. u programu sam i zadovoljna sam postignutim…..
  Napredujem polako ali sigurno… HVALA DUSANE. 🙂

  Reply
 • ILE

  Ja mislim isto da loše nasleđena navika
  nedostatak hranljivih sastojaka se glavni uzrok prejedanja i gojaznosti..Ja nisam isprobao jos Herbalife imam 95 kg. a sam visok 180 cm jedem 2 puta dnevno i opet imam trbuh ko bubanj 🙂 🙂
  Dusan hvala do sada,sam vidio sve tvoje informacije vezbe i nadam se da cu jedan dan isprobati Herbalife…!
  “life is beautiful for those who know to live”

  Reply
 • Bojan

  žabe ti herbalife i ostali bakrači ako ti jedeš koliko hoćeš, nemoj da zamajavaš ovaj narod ovde.

  Reply
  • Dušan Babović

   Probajte da jedete zdrav obrok za doručak i da se prejedete u toku dana i videćete da sam u pravu.
   Na nuli smo 🙂

   Naravno da ne mislim da jedemo “ceo dan” i da se nećemo ugojiti, ali ako se prejedate uz zdrav obrok,
   nećete 100% – često to radim. Šta ću kada volim da jedem hehe 🙂

   Veliki pozdrav Bojane

   Reply
 • Mika

  U svemu sam se pronasla. A i jos mnogo toga moze da mi se pripise vezano za hranu. Toliko je volim da se cak i danas secam onog malog zalogaja kolaca, pre 10-tak godina u Turskoj, koji sam ostavila u hotelu (nisam nikako mogla da ga pojedem)……..hahah….Na moju ogromnu srecu, ne jedem hleb, brasno, pecivo, pice, burek,grickalice (cips, smoki…)….i skoro da sam vegetarijanac (ne, naravno zbog toga sto ne volim zacinjeno, slatko, meso…..) pa to onda ne ispadne strasno. Hvala na savetima!

  Reply
 • Sanela

  Šta da se prica,loše životne navike i unos ne potrebne tj,prazne hrane u organizam nas cini takvim kakvi jesmo.POstoji ono uvijek AL,ne jedem kolicinski puno hrane za obrok i nikada ne dodajem još,ali svejedno je kilogrami ostaju,vjerovatno sam i sklona debljanju,cini mi se da spadam u onu kategoriju kad popijem cašu vode dobijem par kilograma…tak da ne znam šta ciniti…

  Pozdrav!

  Reply
 • Nino

  zasto je moj komentar izbrisan ako smem da pitam?

  Reply
 • Kiki

  to mozda pomaze ali hemikalije su hemikalije 😉

  Reply
  • milka

   kako znas da je hemija ako nisi probao proizvod

   Reply
 • milka

  ma sto ovi trabunjaju kad nisu ni probali zdrav obrok,ja koristim ovaj proizvod i 100 % znam daje dobar i da nema sanse da ne uspijes a glad nema sanse da osjetis.
  Pa jedes svaka 3 sata,kako da budes gladan???
  Ko sto rekoh,koristim heralife i nastavicu i dalje,skinula sam stomak,obime,i to mi je dovoljno.
  Nisam gladna,jedem i pasul,i meso i hleb i krompir,i sto god mi pozeli organizam,ali do 18 h.E poslije gledam da to bude vise proteinsko,pred spavanje sejk i sta vise da pozelim??? MIRAN SAN—-HAHAHA
  TEBI DUSANE POZDRAV!!!

  Reply
 • Milena

  Ne kaze se zeludcu vec zelucu!!

  Reply
 • zanet

  hvala na savet ja nemogu da se kontolisem i svenesto mise jede pred msn stasni mi se simptoni i tad me tera da jedem mnogo

  Reply
 • MACAN

  Nezadovoljstvo, neostvarenost, cinizam, licemerstvo, sva ta karakterna stanja vode u malodusnost i posezanje za ogromnim kolicinama hrane.Neorganizovanost slobodnog vremena koje provodimo uz serije sanjajuci neki bolji zivot, odnosno mastajuci o njemu, tad nas iz svakog prikrajka vreba nas drug – hrana koja nam je uvek verna i nikad nas nece izdati…Jedenje kradom je najgore prvo prema clanovima porodice a na kraju i prema sebi..Kasno obrokovanje i horizontalni polozaj u kojem smo jer po pravilu legnemo i spavamo dovodi do razlivanja zeludacne kiseline u donje a potom i gornje partije jednjaka sto se zove gastroezofagealni reflux a simptomi su blago receno – uzasni.Iz sna te budi kiseli sadrzaj koji dolazi bukvalno do usne supljine…Sve ovo govorim iz vlastitog iskustva.Bavljenje sportom rekreativno, usmeravanje losih misli i dela na nesto produktivno, na nesto kreativno, na kraju krajeva i rad, bilo umni, bilo fizicki, odagnace tu potrebu preteranim jelom.Na kraju krajeva kada je covek i emocionalno ispunjen i zadovoljan sve je drugacije .Pozdrav!

  Reply
 • Nemanja

  Dusane, zasto se svaki pasus zavrsava sa tim zdravim obrokom? Sve se svodi na to? Saveti su pravi i tacni, ali sam razocaran tim sto se reklamira taj zdrav obrok, kad sam pocinjao da gledam videe ocekivao sam nesto prirodno, kako stvarno zapeti i uspeti, kako vezbati, ali nista od toga, najlakse je kljukati sejkice (hemiju) i teretana. Pozdrav

  Reply
  • babovicj

   Nemanja, to je samo naša preporuka, jer radimo rezultate sa ljudima, a ne praznu priču. Nama je cilj da naši korisnici uspeju u tome što žele.

   Reply
 • Katarima Dimitrovska

  Skoro sve u prodaji je nezdrava hrana i prazne kalorije, nama je tesko ili nemamo vremena pripremiti sebi zdravi obrok stalno negde zurimo i usput nabrzinu stavimo u kljun sta nam je pri ruci. I opet zurimo i nervozni smo i jedemo misleci o drugim obavezama tako i da ne osecamo koliko smo pojeli i stalno smo gladni i odlazemo vezbanje kao posle cu a onda prodze dan sedimo pored tv kao da budemo u toku dogadzaja a tv nas napuni zlobnim informacijama pa kopa nas zeludac pa opet jedemo i u krevet, a sutra ista trka, frka i sve u nedogled. Sta bi ti Dusane preporucio sta da imamo spremljeno za klopu nabrzinu a da se ne udebljamo/ pozdrav.

  Reply
 • Dragana Tenić

  I ja sam volela da prejedam,ali više nemam potrebu za tim.Pozdrav

  Reply
 • Yuki

  Ja po prirodi, od kad znam za sebe funkcionisem po svim ovim pravilima osim 1. za koje znam ali nikako da ustalim tu naviku 🙂 imam 62 kg na 166 cm i izgledam lepo, ali ceo zivot imam problematicni stomacic 😀 cak i treniram ceo zivot, ali stomak se ne skida…: Definitivno idalje ne znam koji je moj problem u ishrani, posto ne ispunjavam ni jedan od 3 uzroka…ali Hvala puno na objasnjenjima :))))

  Reply
 • Biljana

  Ovaj tekst je odlican….vrlo korisno i poucno

  Reply
 • Snezana

  Ljudi,a ja uopste ne volim da jedem!Nekada sam se bavila sportom,a onda,kada sam prestala,negde posle porodjaja,ugojila sam se i ne preterano,ali meni smeta,cisto zbog estetike.Njradije vise ne bih pricala o ovome,jar postaje vrsta neuroze.Niste mi odgovorili,Dusane,na moje konkretno pitanje,KOLIKO JE DOZA,VASEG ZDRAVOG OBROKA,POTREBNO POPITI I DA LI SE KILE VRACAJU,PO PRESTANKU KORISCENJA S E J K A?!

  Reply
 • mirjana

  Dragi moj Dusane, puno vas pozdravljam, veoma sam zadovoljna svim vasim preporukama. Hvala!!!

  Reply
 • A.B.

  Ja sam pronasla resenje u kontroli kalorija, i sada imam grancu do koje mogu da idem, tako da uvek gledam da sto vise pojedem a da sto manje kalorija potrosim. Inace do pre oko tri meseca mogla sam da pojedem tonu hrane a narocito slatkisa i da se OBAVEZNO prejedem, ali sada imam SAMOKONTROLU, sto je i najbitniije kod prejedanja.

  Reply
 • Stefan

  Imam jedo pitanje sto se tice ovog proizvoda.
  Jel ne izaziva on neku zavisnost pa da posle ne mogu bez njega?

  Reply
  • babovicj

   Ni kokain ne izaziva zavisnost, pa se ljudi navuku. Zašto? Zato što im je lep osećaj 🙂
   Tako ni zdrav obrok nije nikakva vrsta preparata, niti hemije, niti bilo čega lošeg, već samo biljni obrok koji nam pomaže da se nahranimo lepše i bolje. Osećaćete se sjajno i samim tim će vam se dopadati. A ako planirate da prestanete, to je posle vaš izbor. Ja nisam prestao, već 5 godina ga koristim svako jutro za doručak i svaki dan se osećam super. Ne bih menjao Herbalife šejk ni za šta.

   Reply
 • Sara

  Dušane, ja bih vrlo rado kupila taj “Zdrav obrok”,ali sam student i nemam tu ekonomsku mogucnost. Moj jedini i naj veći problem su čokolade ali iskljucivo samo čokolade. Moj dan ne moze niti da počne, a Bogami niti da završi bez čokolade..
  Ali u svakom slučaju tebi svaka čast,izgledaš odlično 😀

  Reply
 • ana

  U svemu sam se pronasla

  Reply
 • Slađana Janjić

  definitivno se prepoznajem u sve tri tacke.Ali je istina da od kada koristim sejk za rucak nemogu pojesti istu kolicinu hrane kao pre.

  Reply
 • dule dunster

  ja se juce prejede ko stoka. srao sam 6 ili 7 puta to kulja iz mene. nocu ustanem i iserem pola kile. ovo je strasno. sad i nikad vise, nije mi jasno da se neko cesto prejeda. ja kad nisam umrao

  Reply

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.