BLOG

 
Pre Nego Što Zagrizete, Dobro Operite!

Pre Nego Što Zagrizete, Dobro Operite!

Stiže sveže voće I povrće koje je nezamenljivo u ishrani. Da li ste znali da gotovo dve trećine testiranih plodova sadrži ostatke pesticide? Jabuke prednjaće, a za njima slede breskve…

Pesticidi su opasni za zdravlje jer su mnogi kancerogeni, većina štetno utiče na hormonalni status, mogu biti uzrok neplodnosti, deformacije fetusa, otrovni su. Najčešće korišćene su nove generacije pesticide, kao što su fungicide I insekticidi iz grupe organofosfornih insekticida, I piretroidi koji se danas najviše koriste.

Voda Uklanja Ostatke
Gotovo u svakom voću I povrću se mogu naći ostaci pesticide, ali te su količine toliko niske da ne narušavaju zdravlje. Slučajevi u kojima količina prelazi dopustene granice su retki I tu je reč o zaista malom broju voća I povrća. Temeljno pranje vodom za uklanjanje tragova pesticide je dovoljno. Kod voća I povrća koje se ljušti, ostaci pesticide se gotovo potpuno uklanjaju. Tragovi u samom voću I povrću će se terminkom obradom verovatno razgraditi, jer su novije generacije pesticide vrlo termolabilne I sve im je kraće vreme razgradjivanja, pa tako ima nekih koji se razgrade već za jedan dan ili čak za nekoliko sati. Tvrdi se da domaći proizvodjaci koriste samo dozvoljene pesticide I to u najmanjoj meri, jer klima I kvalitet našeg zemljišta to dozvoljavaju.

Lešnik Je Prvi Na ‘Beloj’ Listi
Poseban oprez treba imati sa citrusima. Na kutijama se uglavnom mogu naći deklaracije koje govore o tome da je kora nejestiva zbog tretiranja pesticidima, ali većina ljudi ne obraća pažnju. Iako je bilo polemike oko belog luka koji stiže iz Kine, on je prošao sve testove što se tiče pesticide. Na beloj listi namirnica bi se najpre našao lešnik, jer se on uopste ne tretira pesticidima, a zatim slede:

2. Luk
3. Avokado
4. Kukuruz
5. Ananas
6. Mango
7. Grašak
8. Spargle
9. Kivi
10. Kupus
11. Patlidžan
12. Dinja

Uvozno Voće I Povrće
Neki pesticide poput zloglasnog DDT-a, odavno su zabranjeni u gotovo celom svetu, ali se I dalje koriste u Aziji, Africi I Juznoj Americi, tako da hranu koja nam stiže s tih prostora treba pažljivo koristiti. Kontrola voća I povrća koje se uvozi dosta je dobra, jer se uvozi pretežno iz evropskih zemalja, najčešće Spanije, Grčke I Italije, u kojima je kontrola kvaliteta na dobrom nivou, a na tom voću I povrću analize pokazuju odsustvo nedopustenih pesticide.

Koliko Su Pesticidi Štetni?
Prema najnovijim istraživanjima britanskih naučnika, nedavno objavljenim u publikaciji ‘Scientific American’, mnogi pesticide koji su se dosad smatrali bezopasnim, loše utiču na muške hormone. Zapravo, testovi su pokazali da 30 od 37 testiranih pesticide blokira delovanje muških hormona! Mnogi od novootkrivenih štetnih pesticide su fungicide, koji se koriste na voću I povrću, a čiji tragovi ostaju u hrani.

12 Najzagadjenijih Namirnica
1. Jabuke
2. Breskve
3. Nektarine
4. Celer
5. Borovnica
6. Jagode
7. Paprike
8. Spanac
9. Tresnje
10. Kelj
11. Krompir
12. Grozdje

TAGS > ,

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.