BLOG

 

Pečurke: Čuvari Zdravlja

“Ovo blago iz prirode trebalo bi što češće da vam se nadje na meniju, jer sadrži obilje važnih nutrijenata koji jačaju imunitet I sprečavaju razna oboljenja”

U svetu je dosad otriveno oko 140.000 vrsta pečuraka, a naučnici su ih ispitali svega stotinka, te utvrdili njihov sastav I potencijala lekovita svojstva. Rezultati istraživanja pokazuju da je reč o jednoj od najzdravijih namirnica, koja je pritom svima dostupna. Bilo da konzumirate bukovače, vrganje, šitake ili šampinjone, učinićete veliku stvar za svoje zdravlje, jer ćete organizam snabdeti izuzetno važnim nutrijentima. Pre svega, pečurke jačaju imunološki system I sprečavaju čak I najteža oboljenja. Ukoliko ih redovno konzumirate, sprečićete razne infekcije, podstaći detoksikaciju organizma I sačuvati kardiovaskularni system.

Snižavaju Nivo Lošeg Holesterola
Pečurke ne zadrže masnoće I imaju veoma nizak procenat ugljenih hidrata, a zahvaljujući obilju, vlakana I korisnih enzima, podstiču snižavanje nivoa lošeg holesterola u krvi. Balans izmedju LDL (lošeg holesterola) I HDL (dobrog holesterola) ključan je u sprečavanju raznih kardiovaskularnih oboljenja, poput ateroskleroze I infarkta srca. Takodje, pečurke bi što češće trebalo da se nadju na meniju osoba koje pate od anemije, jer sadrže vidok procenat gvoždja. Istraživanja su pokazala da organizam može apsorbovati čak 90 procenata ovog minerala iz pečuraka.

Sprečavaju Kancer
Istraživanja su pokazala da su pečurke veoma efikasni boric protiv kancera, a naročito raka dojke I prostate, a sve to zahvaljujući polisaharidima, posebno beta-glukanu I konjugovanoj linoleinskoj kiselini, koji deluju antikancerogeno. Linoleinska kiselina ublažava štetene posledice povišenog nivoa estrogena, što je inače jedan od ključnih faktora za nastanak raka dojke. S druge strane, beta-glukani zaustavljaju rast kancera prostate, što su potvrdile I naučne studije.

Sjajna Namirnica Za Dijabetičare
Stručnjaci obolelima od dijabetesa preporučuju što češće konsumiranje pečuraka, jer ne sadrže masti I holesterol, a imaju veoma nizak procenat ugljenih hidrata I obilje proteina, minerala I vitamina. Takodje, sadrže prirodni insulin I enzime koji regulišu nivo šećera u krvi. Pečurke u sastavu imaju I komponente koje podstiču rad jetre, pankreasa I ostalih endokrinih žlezda, te regulišu lučenje insulin. Dijabetičari često pate od infekcija, a u njihovom suzbijanju takodje im mogu pomoći pečurke, koje deluju kao prirodni antibiotic. Pored toga, trebalo bi da ih konzumiraju I osobe koje boluju od osteoporoze, jer sadrže visok procenat kalcijuma, mineral koji je ključan za zdravlje kostiju, kao I za sprečavanje degeneracije zglobova.

Izvor Vitamina D
Vitamin D se relativno retko može naći u biljkama, ali to ne važi za pečurke, koje ga sadrže, I to u obliku koji ljudski organizam može dobro iskoristiti. Inače, ovaj vitamin olakšava apsorpciju kalcijuma I fosfora, mineral koji se takodje nalaze u pečurkama. L-ergotionein, veoma moćan antioksidans, u visokom procentu je zastuplen u ovoj namirnici, štiti ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala I tako sprečava razna oboljena, te jača imunološki system. Reč je, u stvari, o amino-kiselini koja sadrži sumpor, element koji manjka mnogim ljudina. Pečurke sadrže I prirodni antibiotic (sličan penicilinu), koji sprečava širenje štetnih mikroorganizama. Pored toga, ova namirnica sprečava I nastanak čira na želucu I dvanaestopalačnom crevu.

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.