BLOG

 
Ornišova Dijeta

Ornišova Dijeta

Za razliku od prolaznih dijetetskih trendova, ovaj režim ishrane preporučuju mnogi lekari I nutricionisti. I to ne samo osobama koje žele da smršaju već I onima s kardiovaskularnim tegobama

Pred vama je jedna sjajna zdravstvena dijeta, koja će vam pomoći I da izgubite kilograme I da povratite I održite dobro zdravlje, posebno srca. Hajde da pogledamo kako funkcioniše I koje su dobre I loše strane ove dijete. Ali prvo nekoliko reči od dr. Ornišu, čoveku koji je posvetio život lečenju bolesti promenom životnog stila (ishrana, vežbanje, meditacija…). Doktor Din Orniš, presednik I osnivač neprofitnog Instituta za istraživanja u oblasti preventivne medicine, smatrao se revolucionarom još početkom devedesetih godina, kad je izneo dokaze o tome da dijeta koja je u osnovi vegetarijanska – može ublažiti simptome srčanih bolesti.

Kao dodatak, Orniš I njegov istrazivački tim dokazali su da vegetarijanska ishrana, u spoju s fizičkim vežbama, može znatno smanjiti stres I pomoći ljudima da smršaju. Od tog momenta Orniševa dijeta postaje opšteprihvaćena – privukla je uvažene sledbenike, pa čak I tadašnjeg predsednika Bila Klintona. Za razliku od prolaznih dijetetskih trendova, baš nju preporučuju mnogi lekari I nutricionisti, I to osobama koje žele da smršaju, ali I onima sa srčanim problemima. Popularnost ove dijete uglavnom je bazirana na vidnim rezultatima.

Jedno istraživanje je pokazalo da su korisnici Orniševe dijete u proseku izgubili 12 kilograma za tri meseca, te da je većina njih I nakon pet godina uspela da zadrži novostečenu kilažu. “Malo je ovako efikasnih dijetetskih sistema”, tvrdi Suzan Viner, nutricionista iz Njujorka. Uprkos svemu rečenom, Orniševa dijeta pokazala je I lošu stranu: nekim ljudima je teško da je prate, pogotovo u dužem period. “To je u suštini veganska dijeta”, tvrdi Vinerova. “A ljudima je teško da izbegavaju sve vrste mesa, ribu I žumanca.” Takodje, Vinerova kaže da je ova dijeta ekstremno siromašna mastima svih vrsta, a upravo mast doprinosi boljem ukusu hrane I drži ljude duže sitim.

Na Čemu Se Zasniva?
Da bi neko sprovodio Orniševu dijetu, neophodno je:
– jesti sve vrste zrnevlja, mahunarke, voće I povrće dok se ne oseti sitost;
– jesti mlečne proizvode koji sadrže male količine masti, ili ih uopšte ne sadrže, poput mleka, sira I jogurta u umerenim količinama (samo deset odsto kalorija treba da dolazi iz masti);
– izbegavati meso svih vrsta, ulje I proizvode koji ga sadrže, uključujući avokado, masline, orahe, semenke, mlečne proizvode s visokom koncentracijom masti, I šecer;
– vežbati bar pet puta nedeljno po 30 minuta, ili triput nedeljno po 60 minuta;
– držati stres pod kontrolom pomoću joge, meditacije… ili u društvu dragih I voljenih;
– odbaciti nezdrave navike, poput preteranog konzumiranja cigareta I alkohola;
– jesti manje ali češće – treba izbegavati prejedanje.

Kako Funkcioniše Orniševa Dijeta?
Oriševa dijeta za gubitak kilograma I održavanje srca zdravim podrazumeva manje kalorija I materija štetnih po kardiovaskularni system. “U masti ima dvaput više kalorija nego u šećerima”, objašnjava Suzan Viner. “Masti imaju devet kalorija po gramu, a šećeri I protein samo četiri, pa ako konzumirate manje masti, unosićete I manje kalorija u organizam. Takodje je teško prejesti se ako vam se ishrana sastoji od svežeg voća, povrća I žitarica.” Plan dijete preporučuje I redovno telesno vežbanje, što doprinosi gubljenju kilograma I poboljšava protok krvi. Smanjenje stresa čini ljude srećnijim I manje sklonim tome da jedu zbog frustracije I besa.

Dobre Strane
Veliki plus Ornišev program jeste to što ćete dobiti količinu voća, povrća I vlakana preporučenu za odraslog čoveka na osnovu USDA iz 2010. Većina preporučenih obroka sadrži male količine natrijuma, što je dobro za mnoge odrasle osobe. Takodje, unosićete u organizam manje nepreradjenih I preradjenih šećera I alkohola. Ove materije ne doprinose zdravlju I često “zauzimaju mesto” materijama potrebnim za gubitak težine I sprečavanje bolesti. Zato što jedete hranu koja ima malo kiselina I mnogo minerala, ova dijeta poboljšava vam stanje kostiju I sprečava osteoporozu. Redovno fizicko vežbanje poboljsava rad srca I pomaze pri kontroli hroničnih stanja.

Loše Strane
– Dijeta sadrži malo masti, pa ju je teško dugo držati.
– Ograničava količinu neslanih oraha I semenki bogatih omega-3 masnom kiselinom, koja poboljšava stanje krvnih sudova. Takodje se mora napomenuti da neslani orasi I njihovi puteri, ako se jedu u umerenim količinama, poboljšavaju kvalitet obroka I doprinose osećaju sitosti, ali se moraju oprezno koristiti.
– Ako se obroci ne planiraju dobro, preti opasnost od nedovoljnog unosa kalorija, vitamin B12 I gvoždja u organizam. Vitamini I minerali su neophodni za pravilan ćelijski metabolizam.
– Nekonzumiranje mesa I slatkiša može biti teško za održavanje dijetetskog plana na duže staze.

Jelovnik: Primer Jednodnevnog Jelovnika
Doručak: Integralne žitarice s jogurtom koji sadrži malo mlečne masti I sok od pomorandže.
Ručak: Pečeni krompir punjen nemasnim sirom sa spanaćem I brokolijem, krompir-salata s bezmasnim prelivom ili zelena salata I sveže voće.
Večera: Hleb s paradajzom I kaparom, testenine s povrćem, voće za desert.
Dnevna Pića: Voda, čaj kafa, nemasno mleko I sokovi.

TAGS >

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.