BLOG

 

Nesanica: Pravilan Odabir Hrane Umesto Lekova

“Ponekad vam je sticanje novih navika I iskorenjivanje starih dovoljno da olakšate san, a od velike pomoći mogu biti I neke namirnice, poput bundevinog semena I kivija”

Dobar san je od velikog značaja za celokupno čovekovo zdravlje. Ipak, s nesanicom se suočava mnogo ljudi, mladih I starih, ali joj se ne pridaje dovoljan značaj. Osobe koje pate od nesanice – ili ignorišu problem ili uzimaju sedative na svoju ruku, što je svakako pogrešno. Stručnjaci ističu da nisu uvek neophodni lekovi, te nema razloga da se plašite posete lekaru. Ponekad vam je sticanje nekih novih navika I iskorenjivanje starih dovoljno da olakšate san. Takodje, uvek prvo pokušate primeniti prirodne metode koje olakšavaju usnivanje, što podrazumeva I pojedine namirnice iz kuhinje.

Tu su svakako I biljni čajevi koji vam mogu pomoći, ali I različite tehnike oslobadjanja od stresa. Nagle promene vremenskih prilika, stress, trudnoća, menopauza pojedini lekovi, anksioznost, alkohol, nikotin… sve to može uzrokovati nesanicu, a da bi se postigao pravi efekat u lečenju, važno je otkriti šta je izazvalo poremećaj spavanja. Zato, nema razloga da se mučite, već posetite psihijatra ili psihologa, koji će vam pomoći da rešite problem I sačuve zdravlje.

Kasna Večera Ometa San
Ljudi često nisu svesni da hrana koju su pojeli – ali I vreme kad su to učinili – može narušiti san. Sigurno ste primetili da posle kasne I obilne večere lošije spavate I mnogo više sanjate. Želudac pretrpan hranom radi punom parom, a vi se samim tim ne možete adekvatno odmoriti. Ponekad je pomeranje večere za koji sat ranije dovoljno da poboljšate san. Zato – izbegavajte kasne I teške obroke. Meso, jaja I mahunarke nisu dobar izbor za ovaj obrok, jer hrana bogata proteinima sadrži neke aminokiseline koje održavaju budnost.

Ugljeni Hidrati – Dobar Izbor
Umesto teško svarljive hrane, za večeru odaberite složene ugljene hidrate, poput integralnih žitarica – ovsa, ovsenih pahuljica, pirinča, integralnih testenina… jer zadrže amino-kiselinu triptofan, koja proizvodi serotonin, a on ima smirujuću ulogu u prenošenju nervnih impulse u mozak. Obrok s visokim sadržajem ugljenih hidrata stimuliše oslobadjanje insulin, koji pomaže vaskularnom sistemu u protoku triptofana. Upravo zato lakše zaspimo. Uz ugljene hidrate možemo pojesti neku namirnicu koja sadrži kalcijum – susam ili jogurt, ili pak mladi sir, jer ovaj mineral pomaže mozgu da iskoristi triptofan za proizvodnju melatonina, pa ćete lakše zaspati. Triptofana ima I u sojinom mleku, tofu siru, humusu, sočivu…

Semenke Bundeve
Mnogi ih grickaju jer im sam ritual grickanja smiruju živce, ali nije to jedini razlog što bundevine semenke imaju umirujuć efekat. Naime, one su bogate magnezijumom, mineralom koji deluje smirujuće I pomaže oslobadjanje od stresa, čestog uzročnika neprospavanih noći. Samo 50 grama bundevinih semenki sadrži oko 220 mg magnezijuma. Možete ih ubaciti u domaći hleb, peciva I kaše od žitarica, ili pak samleti I umešati u jogurt, praviti namaze od njih… Mogućnosti su mnogobrojne.

Ne Kofeinu I Alkoholu!
Kafa sadrži kofein – kao I čokolada – a kofein je stimulans, što znači da jača osećaj budnosti. Upravo zato ima osnova piti ovaj napitak ujutru, kad želimo da se razbudimo, ali posle toga nije preporučljiv, naročito osetljivim osobama I onima koji imaju problem s nesanicom. Verovatno niste znali da kofein može delovati I više od dvanaest sati. Zato je najbolje da nakom jutarnje kafe posežete za ovim napitkom. A ukoliko pak ne možete bez druge kafe, popijte se što ranije tokom dana, obavezno pre 15 sati. Što se tiče alkohola, možda vam se čini da vas on uspavljuje, ali nije tako. Zapravo, on je neprijatelj dobrog sna. Zbog alkohola popijenog pre spavanja često ćete se buditi da biste mokrili. Kad se snizi nivo alkohola u krvi, mozak počinje da se budi bez obzira na to je li stvarno odmoran. Zato – oprez, jer alkohol negativno utiče na san.

Šećer – Ne Nikako!
Rafinisani ugljeni hidrati, poput šećera I belog brašna, utiču na smanjenje sadržaja vitamin B u organizmu, koji je inače neophodan za lučenje serotonina. Kad nema dovoljno vitamina B, nema dovoljno ni serotonina, te se javljaju napetost, depresija, strah… Posledica ovakvog stanja je upravo nesanica. Šecer pred spavanje nikako nije preporučljiv, jer podiže nivo energije I održava nas budnima.

Slane Grickalice – Loš Izbor
Slane grickalice, poput čipsa, štapića, industrijskih krekera I sl., svakako su suvišne na čovekovom jelovniku, jer su višestruko štetne po zdravlje. Osobe koje imaju problem s nesanicom naročito treba da ih se klone, posebno u večernjim satima. Naime, so iz ovih namirnica vezuje vodu I aktivira nervni system, a onda – ništa od sna.

Pažljivo Sa Začinima
Mononatrijum-glutamat je aditiv za hranu, poznat I kao E-621. Služi kao pojačivač ukusa, a može se naći u mešavinama začina, supama u prahu ili kocki, gotovim sosovima I prelivima za salatu. I on se negativno odražava na san. I mnogi drugi začini koje koristimo za poboljšanje ukusa hrane I podsticanje boljeg varenja, a koji su prirodni – deluju nadražajno na mozak I tako otežavaju uspaljivanje odnosno uzrokuju budjenje tokom noći. Zato, prilikom primeranja večere izbegavajte korišćenje origana, ruzmarina, cimeta, muskatnog orašcića, klinčića, žalfije…

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.