BLOG

 

Ne upadajte u zamku

Osećate li se zbunjeno kada odete u market? Imate li onaj osećaj da ne znate šta biste pre stavili u korpu? Taman biste nešto, kad’ pored toga stoji još nešto bolje (na izgled). Taman što ste hteli da uzmete to bolje, preko puta vidite nešto još veće od toga, a za isti novac! Hm…. Pa šta je ovo više, šta da radim?!
Verovali, ili ne – prehrambena industrija danas funkcioniše na taj način, a evo i kako.
Mi, kao ljudska bića posedujemo jednu zajedniču osobinu. A to je – želja za raznovrsnošću.
To se nalazi duboko ukorenjeno u nama i svako od nas poseduje tu osobinu. I prehrambena industrija to zna i direktno nas “gađa” u psihu.
[Warning_Box] Da li ste primetili da su kesice grickalica šarene, prenatrpane i pune jarkih boja? Zamislite jednobojni omot, blede, neupadljive boje, bez ikakvog znaka koji bode oči? Nemoguće!

Da li ste primetili da su bombonice različitih boja, oblika i veličina (u jednoj kesici) ?

Da li ste primetili sladoled koji na sebi ima 4,5 boja? Uporedite ga sa starim dobrim rumenkom i priznajte sebi koji biste pre pojeli?

Da li ste primetili da se sve više i više proizvoda nalazi u providnim pakovanjima kako bi nam “boli oči”?
[/Warning_Box] Iza tako osmišljenih kesica, omota i svih stvari ne stoji bilo ko, već poseban tim ljudi koji specijalno zna okidače u ljudskom mozgu koji će vas naterati da posegnete za nekim od proizvoda onda kada ga vidite. Trenutno zbog velike konkurencije i takmičenja među proizvođačima, mi zaista postajemo zbunjeni, jer svi imaju “pravu stvar”. Ali, ono što je u globalu zajedničko za sve njih je napad na psihu.

Naime, šta se dešava tada? Pa, kao što sam rekao… zbog osobine raznovrsnosti naš mozak nam jednostavno govori “uzmi te šarene bombone, tu ćeš imati više da biraš (boja, veličina, oblik)”, ili npr “ne želim tu jabuku, ona je jedna, jednobojna i jednoličnog ukusa” i ne razmišljajući o posledicama mi slušamo naš mozak i uzimamo tu hranu. Kao hipnotisani.. I jako je teško odoleti u tim trenutcima, jer je to ljudska psiha, tako funkcionišemo. Čak i osobama koje duže vremena imaju zdrave navike i vode računa o sebi u tim trenutcima je JAKO,JAKO teško da naprave pametan izbor.

Sada, kada ovo znate, NE DOZVOLITE da postanete “žrtva”! Dobro, možete po nekada, ali nemojte uvek!
Napravite pametan izbor i izađite iz ove “bitke” kao pobednik. Kada vidite nešto što vam “bode oči” i stvara “vodu u ustima”, jednostavno okrenite glavu i recite “Ok, ne želim da postanem žrtva marketinga. Ja sam jači/a od toga. Danas ću napraviti pametan izbor.”

Odlučite se za nešto zdravije i videćete rezultate. Znajući koliko je ovo teško, nikoga ne osuđujem ako ne može da odoli, ali ako ovo uradite u 70% slučajeva kada dospete u ovu situaciju, počećete da se osećate bolje i smanjićete unos kalorija za oko 10.000 mesečno! To je skoro 1,5 kg manje.

Jedna mala navika, a toliko znači.
Šta mislite, da li je moguće za vas, ili ipak postoji još nešto jače? 🙂 🙂

Comment, Like & Share

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.