BLOG

 
Ne Dozvolite Da Stres Utiče Na Vase Telo

Ne Dozvolite Da Stres Utiče Na Vaše Telo

Akumulirana tenzija nije samo emocionalno iscrpljujuća – ona može uzrokovati ozbiljne organske poremećaje

Migrena
Kod 75% osoba koje pate od migrene – stres je osnovni uzrok bolova. Eksperti smatraju da hormone koji se oslobadjaju kada je osoba pod tenzijom sire krvne sudove, a posledično uzrokuju I ‘pulsirajuću’ glavobolju.
Šta Treba Da Uradite
Vodite beleške o simptomima, a naročito o tome kada se javlja migrena, te dešavanjima koja joj prethode. Ova evidencija ce vam pomoći da utvrdite da li je stres okidač za glavobolju, kao I koji je pravi uzrok vaše anksioznosti.

Gubitak Kose
Organizam pretvara adrenalin (hormone stresa) u holesterol, koji potom može da se pretvori u testosterone. Visi nivo ovog muškog hormona izaziva istanjivanje I gubitak kose.
Šta Treba Da Uradite
Gubitak kose zbog stresa obično je privremena pojava. No, možete da poboljšate zdravlje koze glave I kose tako sto ćete uključiti u ishranu vise posnih proteina, pre svega iz posnog mesa I ribe.

Srčani Udar
Skorašnja studija holandskih naučnika ukazuje na mogućnost da visoki nivoi hormona stresa (kortizola) za pet puta povećavaju rizik od srčanog udara. Povišene koncetracije kortizola iritiraju unutrašnji omotač arterija, dok stres nivo krvnog pritiska, što je još jedan faktor rizika.
Šta Treba Da Uradite
Izbegavajte dug rad u kancelariji, konzumiranje velikih količina alkohola, cigareta I masne I slatke hrane, jer sve to znatno povećava rizik od srčanih oboljenja.

Sindrom Nervoznog Kolona
Eksperti definišu pojavu ovog sindroma kao direktnu reakciju na stres, jer iskustvo pokazuje da se poremećaj mnogo češće javlja kod ljudi koji pate od anksioznosti. Koji je razlog tome? U stanju stresa mozak oslobadja hemijske materije koje nadrazajno deluju na nerve u debelom crevu I uzrokuju grčeve.
Šta Treba Da Uradite
Uzimanje probiotika može ublažiti simptome. Hipnoterapija s ciljanim dejstvom na digresivni sistem pokazala se kao vrlo efikasna metoda lečenja.

Bol U Ledjima
Naučne studije pokazuju da je rizik od pojave bola u ledjima tri puta veći kod osoba koje su pod stresom. Hormoni stresa uzrokuju napetost mišica, naročito u vratu I gorenjem delu ledja, sto umanjuje protok krvi I prouzrokuje spazam, bol I mišićnu slabost.
Šta Treba Da Uradite
Redovno radite vežbe umerenog intenziteta, kao sto su joga I šetnja, jer one dokazano ublažavaju tenziju I grčeve u mišićima.

Masno Tkivo Na Stomaku
Američki naučnici tvrde da veći psihološki pritisak u svakodnevnom životu uslovljava taloženje veće količine masnog tkiva u središnjem delu tela. Za to postoji evolutivan razlog. Nas organizam tumači stres kao napad, a akumuliranje energije (masnog tkiva u blizini jetre, odakle može brzo da se pretvori u šećer) jeste prirodan način odbrane.
Šta Treba Da Uradite
Redovno uzimanje zdrave obroke da biste sprečili fluktuacije nivoa šećera u krvi. Studije takodje pokazuju da uključivanje omega-3 masti u ishranu može stabilizovati nivo hormona stresa.

Pad Libida
Istraživanja pokazuju da stres umanjuje seksualnu zelju. To je delimično zbog toga što dekoncentracija, nastala usled stresa, onemogućava stvaranje potrebnog raspoloženja za intimnost, a delimično zato što visok nivo kortizola smanjuje dejstvo hormona koji utiču na libido.
Šta Treba Da Uradite
Imajte na umu da je seks aktivnost koja ublažava stres. Dakle, potrudite se da stvorite pravo raspoloženje, tako sto ćete odvojiti vreme samo za sebe I partnera.

TAGS > ,

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.