BLOG

 
Najzdravija Je Plava Riba

Najzdravija Je Plava Riba

Najmanje dva puta nedeljno treba da jedemo ribu. Naučno je dokazano da redovno konzumiranje ribe može da smanji rizik od infarkta za 50 odsto

Najbolje su mlade I sitne ribe iz severnih mora. Jedite ih dvaput nedeljno, smanjićete rizik od infarkta za 50 odsto. Haringa, losos, crni bakalar, to jest plave ribe, najzdravije su vrste ribe jer sadrže najveću količinu omega-3 masnih kiselina, koje snižavaju pritisak, smanjuju nivo triglicerida I holesterola u krvi I razredjuju krv. Meso ovih riba se lako vari I bogato je vitaminima B grupe, kao I mineralima gvoždjem, magnezijumom, kalijumom I bakrom. Za razliku od telećeg ili svinjskog mesa koje se u našem organizmu vari od tri do pet sati, meso ribe vari se mnogo brze – za svega dva sata. Zato se posle ribe brzo ogladni. Medju najzdravijim ribama nalazi se I skuša, koja je nekad važila za hranu siromašnih. Jako je ukusna riba, a sa 184 kalorije na 100 grama I visokim sadržajem omega-3 masnih kiselina idealna je za regulisanje krvnog pritiska jer protein skuše cine krvne sudove elastičnim – priča nutricionista Mirjana Ljutić.

Svim majkama koje doje preporučuje se da što češće jedu bakalar jer je dobar izvor omega-3 masnih kiselina koje igraju vaznu ulogu u razvoju mozga I nervnog Sistema bebe. Prema preporuci Agencije za ishranu Velike Britanije, najmanje dva puta nedeljno treba da jedemo ribu, a od toga jednom nedeljno masnu, recimo loso, šarana ili svezu tunu. Redovno konzumiranje ribe može da smanji rizik od infarkta za čitavih 50 odsto. Medjutim, malo je poznato da neke ribe mogu da sadrže dosta toksičnih, a neretko I radioaktivnih materija, posebno u škrgama, kozi I unutrašnjim organima. Neke vrste mogu sadržati cak I teške metale I druga zagadjenja iz voda kao što su živa I olovo. Zato treba kupovati ribu iz severnih mora koja živi u bistrim I čistim vodama.

Nas narod, nažalost, još uvek nema naviku da redovno jede ribu. Prošćena potrošnja ribe po stanovniku u Srbiji godišnje iznosi od pet do sedam kilograma, dok prosečan Evropljanin godišnje pojede 26,5 kilograma. Nije odna čudo sto mnoge naše domaćice nisu bas vične pripremanju ribe. Savetuje se da pečete ribu u foliji jer na taj način može lako da se spremi svaka vrsta ribe, od najjeftinije do najskuplje, kao sto je losos. Pre pečenja obavezno začinite ribu seckanim peršunom, komadima paradajza I kriškama limuna. Uvijte je u alu-foliju I pecite na tihoj vatri oko 45 minuta. Meso će biti sočno, obrok ukusan, a priprema brza I jednostavna.

Uz Ribu Ide Limun
Limun I riba tradicionalna su I nezamenjiva kombinacija. Zbog kiselosti limun je odličan prilog prženoj ribi jer apsorbuje masnoću koja je ostala u mesu ribe prilikom prženja, a dobar je I za mariniranje jer ribi daje specifičan ukus.

Da Li Je Zamrznuta Riba Kvalitetna Kao Sveza?
Nutricionisti ističu da je zamrznuta riba nutritivno istog kvaliteta kao I sveza, s tim što nije toliko ukusna. Kad kupujete zamrznutu ribu, vodite računa da bude u potpuno zamrznutom stanju bez vidljivog leda. Kad se odmrzne, ne sme po sebi da ima beličaste fleke ili tragove.

8 Razloga Za Ribu
Uz meso, mleko I mlečne proizvode, riba predstavlja osnovni izvor belančevina u ishrani čoveka. Njene belančevine sadrže sve esencijalne amino-kiseline potrebne organizmu da bi normalno funkcionisao. Pored toga riba je dragocena jer:
– Štiti srce I krvne sudove
– Održava zdravlje kostiju
– Prevenira rak
– Sprečava hiper aktivnost kod Dece
– Čuva vid
– Održava moždane funkcije, sprečava depresiju I pojavu Alchajmerove bolesti

3 Vrste Ribe
U zavisnosti od sadržaja masnih kiselina, riba se svrstava u tri kategorije: posna, polu masna I masna. Posna riba, poput iverka, bakalara, morskog psa I oslica, sadrži manje od 5% masti, a 100 grama ribe obezbedjuje 75-120 kcal. Polu masna riba – sardela, zubatac I cipal, sadrži izmedju 5 I 10% masti, a 100 grama ima 125-150 kcal. Masna riba, poput lososa, skuše I haringa, sadrži vise od 10% masti, a 100 grama sadrži vise od preko 150 kcal.

TAGS >

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.