BLOG

 

Medicinska Dijeta

Medicinska dijeta

Često me ljudi pitaju koja je najbolja dijeta za mene?
Moj odgovor je uvek: “A šta želiš postići?”
Znajući da ako neko želi da izgradi mišićavo, jako i izvajano telo koje odiše snagom i vitalnošću, bilo koja dijeta ne dolazi u obzir. Dijeta nije rešenje!
Ali, ukoliko dobijem odgovor “Želim da brzo smršam po svaku cenu!” sa naglaskom na BRZO i naglaskom na PO SVAKU CENU, onda ta cena neka bude visoka. Kad je ceh, nek je ceh! 🙂

Dakle, ako i vas u narednom periodu čeka neka svadba, matura, babine ili slično, a veš mašina vam je kriva jer vam je garderoba tesna onda vas verovatno ne zanimaju dugoročni rezultati, zar ne?  Tragate za privremeno brzim rešenjem. U fazonu daj šta daš! Daj da smršam sad’, da se ne obrukam pred ljudima, a za posle ćemo da vidimo.

Dakle kao odgovor na pitanje koja je najbolja dijeta (najbolja verovatno znači i najbrža), ili na pitanje kako brzo da smršam, predložiću vam dijetu gde gubite kilograme kao od šale! Ta dijeta se zove medicinska dijeta.

Medicinska Dijeta Povrce

Mediciska dijeta je kao što I samo njeno ime kaže jedna od najzdravijih dijeta I ono što je stvarno sjajno ovom dijetom je moguće skinuti vrlo zavidan broj kilograma za kratak vremenski period.  Medicinska dijeta vam omogućava da za 15 dana izgubite 10-15 kilograma I to bez osećaja malaksalosti I slabosti, a sve to zahvaljujući dovoljnom unosu minerala I vitamina. Medicinska dijeta je ustvari dijeta sa pomorandzama a svoje ime je dobila jer se najviše preporučuje srčanim bolesnicima koji pred operaciju moraju da smršaju ali nikako ne smeju izgubiti snagu. Ova dijeta ima mnogo naziva, medicinska dijeta, dijeta sa pomorandzama, bolnička dijeta i jedna je od najpoznatijijih na svetu.

Medicinska dijeta se razlikuje u zavisnosti od broja kilograma koji želite da skinete. Osobe koje žele izubiti 10 kilograma ili manje, ova dijeta se primenjuje 3 puta po 5 dana ili nešto manje ako je kilaža koju želite da izgubite vrlo mala. Dok osobe koje  žele izgubiti više kilograma trebali bi praviti pauze sa dijetom na svakih 15 dana, pauze bi takodje bilo poželjno da traju izmedju 10-14 dana. Ceo proces medicinske dijete treba ponavljati dok se ne dodje do željene kilaže I željenog izgleda.

Medicinska dijeta iziskuje I vrlo veliku samodisciplinu jer hrana tačnije obroci navedeni u planu ishrane se ne smeju preskakati, ali opet njena prednost je da se brzo I lako mršavi potpunim poštovanjem dobijenog plana I programa ishrane.

10 Pravila medicinske dijete:

Jedite samo namirnice koje su vam navedene u planu I programu ishrane
Zaboravite na alkohol
Šargarepu i celer možete jesti koliko hoćete izmedju obroka ako osetite glad
Dozvoljena pića su kafa bez šećera, crni čaj, mneralna voda, dijetalni sokovi (bez šećera) I voda. Popit minimum 2 litre vode na dan.
Salate koje pripremate pripremite bez ulja, majoneza I drugih masnoća. Koristite samo limun I sirće.
Jedite što više kukuruza I graška a povrće koje treba da izbegavate je krompir, sočivo, pasulj, pirinač.
Meso koje unosite mora da bude mršavo, bez masti. Uklonite kožu I loj od piletine I čuretine pre jela.
Nikad ne preterujte sa hranom iako je zdrava.
Nemojte ostajati na dijeti duže od 14 dana.
Ne koristite konzervirana povrća, soseve, kečap I ostale namaze.

Mane i neželjeni efekti medicinske dijete

Česte kritike ovoj dijeti odnose se na broj kalorija koji unosimo,a još jedan od kritika je ta što je ishrana na ovoj dijeti preskupa I mnogima totalno nedostupna. Zbog niskog kalorijskog unosa ova dijeta nije preporučljiva odraslim aktivnim osobama, tinejdžerima, trudnicama, starijim osobama. Neki od rizika do kojih može doći tokom ove dijete su : zatvor, proliv, razdražljivost, umor I mogućnos pojave žučnog kamenca.

Medicinska dijeta – Jelovnik

Medicinska dijeta jelovnik za 1. dan
DORUČAK – 2dl soka od ceđene narandže ili jedna narandža, šoljica kaveili čaja i 4 krekera, RUČAK – 2dl soka od ceđene narandže ili jedna narandža, jedno kiselo pavlaka ili pola šoljice jogurta i jedno kuvano jaje
VEČERA – 2dl soka od ceđene paradajza ili jedna paradajz, krastavac, dva kuvana jaja ili pola zelene salate.

Medicinska dijeta jelovnik za 2. dan
DORUČAK – 2dl soka od ceđene narandže ili jedna narandža, šoljica kaveili čaja i 4 krekera, RUČAK – 2dl soka od ceđene narandže ili jedna narandža, pola šoljice jogurta i jedno kuvano jaje
VEČERA – jedna pljeskavica od 125g mlevene junetine, jedna narandža ili 2dl soka od ceđene narandže,jedna paradajz, četiri krekera, jedna šoljica kave ili čaja bez šećera.

Medicinska dijeta jelovnik za 3. dan
DORUČAK – 2dl soka od ceđene narandže ili jedna narandža, šoljica kaveili čaja i 4 krekera, RUČAK – jedna narandža, kuvano jaje, pola šoljice jogurta, jedno kiselo pavlaka, zelena salata, dva krastavca i napitci bez šećera
VEČERA – jedna pljeskavica od 125g mlevene junetine, jedna narandža ili 2dl soka od ceđene narandže, četiri krekera, jedna šoljica kave ili čaja bez šećera.

Medicinska dijeta jelovnik za 4. dan
DORUČAK – 2dl soka od ceđene narandže ili jedna narandža, šoljica kaveili čaja i 4 krekera, RUČAK – 125 grama nemasnog kravljeg sira, jedna paradajz ili jedan dl soka od paradajza, 4 krekera
VEČERA – jedna pljeskavica od 125 grama mlevene junetine, 4 krekera, dvije paradajza ili dva dl soka od paradajza, jedna jabuka.

Medicinska dijeta jelovnik za 5. dan
DORUČAK – 2dl soka od ceđene narandže ili jedna narandža, šoljica kaveili čaja i 4 krekera,
RUČAK – 200 grama kuhane ribe ili piletine, 4 krekera, jedna paradajz ili decilitar soka od paradajza
VEČERA – 500 grama kuvanog povrća, jedno kuvano jaje, jedna paradajz ili jedan dl soka od paradajza.

NAPOMENA: Dijete kao formule za mršavljenje mogu biti izuzetno štetne za ljudski organizam. Zato pre kretanje na bilo koju od dijete kosultujte se sa vašim lekarom ili nutricionistom. Dijete vam prenosimo sa namerom da lakše dodjete do svog idealnog izgleda I nismo odgovorni za neuspeh iste, njenu štetnost po zdravlje kao niti za druge posledice koje njena primena može da izazove. Sprovodjenje ove dijete pruzimate na vlastitu odgovornost.

Za Vaš uspeh
Dušan Babović, wellness trener
kakosmrsati.net team

 • radojka

  Mene interesuje vas nacin skidanja kilograma. Odslusala sam prvo izlaganje. Zelim da nastavim sa citanjem i slusanjem. Hvala. Radojka Stanojevic

  Reply
 • Marija

  Koja vrsta krekera je dozvoljena za vreme dijete?

  Reply
 • Ivana

  zdravo zanima me da li moze neko drugo voce umesto pomorandzi, posto je leto i ima svezeg voca kao npr breskve, kajsije i td. hvaa unapred na odgovoru

  Reply

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.