BLOG

 
Maslinovo Ulje, Prirodni Analgetik

Maslinovo Ulje, Prirodni Analgetik

Ulje masline sadrži iste supstance kao lek ibuprofen. Ako patite od reume, umesto tablete popijte dve kašicice ulja

Maslinovo ulje sadrži iste supstance kao I lek ibuprofen, tvrdi dr. Gari Bicam sa Univerziteta u Filadelfiji. Osobe koje muci reuma mogu da piju maslinovo ulje umesto leka, I to dve kašike dnevno. Ovo ne treba da nas čudi jer nisu Mediteranci slučajno dugovećniji od ostalih Evropljana. Tome doprinosi svakodnevno konzumiranje maslinovog ulja, a najbolje je ono koje se dobija prvim cedjenjem. Hladno cedjeno maslinovo ulje sadrži vitamin A, E, I C, kao I fermente zbog kojih se lako vari. Pogodno je za lecenje jetre, kamena u žuci, crvenih bolesti I zatvora – istice nutricionista Branka Mitrović.

Maslinovo ulje je veoma blagotvorno za zdravlje jer sadrži nezasicene masne kiseline koje regulišu nivo holesterola u krvi, te tako štiti srce I krvne sudove. Bogato je antioksidantima koji štite od raka debelog creva I sprečavaju zgrušnjavanje krvi. Za sve koji boluju od kardiovaskularnih bolesti dobitna kombinacija su maslinovo ulje I paradajz. Ovo povrće je veoma bogato antioksidantom likopenom, koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja, a bolju apsorpciju likopena omogućava upravo maslinovo ulje.

Čuva Se Na Tamnom Mestu
Prilikom kupovine posebno obratite paznju na boju ulja jer kvalitetno maslinovo ulje ima zlatnožutu, a ne zelenkastu boju. Kupujte iskljucivo ulje koje je cedjeno u kalendarskoj godini I cuvajte ga na tamnom mestu jer svetlost unistava njegove antioksidante. Neka istrazivanja su pokazala da maslinovo ulje koje stoji na suncevoj svetlosti dva meseca gubi cak trecinu antioksidanata, cime postoje manje lekovito I hranljivo.

Odlično Je Za Prženje
Velika je zabluda da maslinovo ulje zagrevanjem gubi svoja svojstva I postane nezdravo. Zagrevanjem se zapravo ne menjaju ni nutritivna ni fizicko-hemijska svojstva ovog ulja. Njegova visoka postojanost I otpornost potiču od oleinske kiseline, kojom je, za razliku od drugih vrsta ulja, veoma bogato. Ako za prženje koristite maslinovo ulje, dobićete manje masnu, a hrskaviju hranu. Maslinovo ulje ne prodire u namirnice koje pržite, što nije slučaj sa ostalim uljima. Zato se oko hrane pržene na maslinovom ulju stvara samo hrskava korica, a namirnice nisu mnogo masnije nego pre prženja.

Najzdraviji Način Ishrane
Najviše stogodišnjaka živi u Italiji I Grckoj, sto naucnici objašnjavaju načinom ishrane. Pokazalo se da mediteranski narodi žive u proseku tri godine duže od ostatka sveta, da manje pate od srčanih oboljenja depresije I raka. Sve je to dovoljno da predjete na ovaj način ishrane, a mi vam otkrivamo od čega se sastoji mediteranska ishrana I zašto je toliko zdrava.

Extra Devičansko Maslinovo Ulje
To je najzdravije od svih vrsta maslinovog ulja jer se najmanje obradjuje, pa je samim tim I najskuplje. Dobija se prvim hladnim cedjenjem kvalitetnih, neoštecenih maslina I ima specifican miris. Veoma je bogato vitaminima I prirodnim antioksidantima, a od 20 kilograma maslina dobija se od tri do pet litara ulja.

Devičansko Maslinovo Ulje
Dobija se prvim cedjenjem maslina slabijeg kvaliteta, odnosno maslina koje su malo zrelije od onih oh kojih se pravi extra devičansko maslinovo ulje. Takodje je bogato antioksidantima koji blagotvorno deluju na srce.

Rafinisano Maslinovo Ulje
Dobija se obradom devicanskog ulja, pa je samim tim I manje kvalitetno. Ima neutralan miris I ukus, I znatno je jeftinije od extra devičanskog maslinovog ulja.

Maslinovo Ulje Iz Komine
Dobija se  tretiranjem ljuske I koštice masline I najmanje je kvalitetno. Nema lekovita I hranljiva svojstva poput devičanskog maslinovog ulja, pa se I ne smatra dobrom zamenom suncokretovom ulju, koje se I dalje najviše koristi kod nas.

Crne Ili Zelene?
Crne masline imaju više ulja od zelenih, pa su samim tim I kaloričnije. Takodje, crne konzervirane masline u procesu prerade gube neka bitna svojstva, pa je uvek bolje jesti zelene. Masline na merenje sadrže više soli od onih u tegli, što nije zdravo. Zelene masline u 100 grama imaju 145 kalorija koje možete sagoreti za 40 minuta hodanja, 12 minuta plivanja ili 22 minuta vožnje bicikla.

TAGS >

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.