BLOG

 
Malina Protiv Najtežih Bolesti

Malina Protiv Najtežih Bolesti

Domaćin Vučko Antonijević (39) iz Bogatića kod Valjeva, uz ostale sorte jagodičastog voća, jedini u Srbiji gaju crnu američku kupinoliku malinu. Ovo voće, prema istraživanjima stručnjaka, ima izuzetne moći u sprečavanju I lečenju mnogih hroničnih, cak I najtežih bolesti.

Visoka Koncetracija Vitamina
Antonijević crnu američku kupinoliku malinu, za sada, gaji na 20 ari. Ove sezone ubrao je oko dve tone ovog voća koje je smestio u hladnjaču. O ovoj vrsti maline u Srbiji se, na žalost, veoma malo zna kaže Vučko. Proizvodjači, ali I potrošači, ni ne slute koliko visoke koncetracije vitamin, mineral I naročito anioksidanasa koji sprečavaju nastanak I sirenje raka, ima u plodu crne kupinolike američke maline.

Po količini antioksidanasa, ona je uz rame aroniji. Prvi put se crna malina u Srbiji pojavila sedamdeseti godina prošlog veka, ali je, ističe Antonijević, tada nisu prihvatili ni stručnjaci, ni proizvodjači. Smatrali su da ova vrsta jagodičastog voća neće dobro uspevati u Srbiji, da će da izmrzne, jer navodno nije otporna na hladnoću u odnosu na druge sorte maline, a proizvodjačima je smetalo sto su njeni izdanci ‘naoružani’ bodljama, poput divlje kupine, te bi to otežavalo uzgajanje, a naročito berbu.

Uništava Slobodne Radikale
Naučnici su odavno ustanovili da crna malina uništava slobodne radikale koji su odgovorni za nastanak mnogih malignih oboljenja. U odnosu na ostale sorte maline, crna ima mnogo vise suve materije. Izuzetnog je ukusa I arome, pogodna je za spravljanje brojnih poslastica. Postojbina crne maline su Sjedinjene Američke države, odnosno centralni deo severnog američkog kontinenta. Amerikanci obožavaju ovo jagodičasto voće.

Naročito su popularni džemovi I sladoledi od crne maline, a na tamošnjem tržištu I trostruko je skuplja od crvenih sorti, a njihov pigment koristi se za bojenje. Interesantno je da boja za pecate, kojima se overava ispravnost mesa, potiče upravo od crnih kupinolikih američkih malina. Radjaju u julu. Crne maline, naučno je dokazano, u odnosu na ostalo bobičasto voće, imaju izuzetno visok nivo fenolnih spojeva, te antocijanina koji su anti oksidansi cak tri puta nego sto ih ima u borovnici. Bogate su I elaginskom kiselinom, koja, poznato je, pomaze u borni protiv raka, virusa I bakterija.

Usporava Rak Dojke
U toku su univerzitetska istraživanja kako bi se utvrdila sposobnost crne maline da uspori rast odredjenih vrsti kancera. Pokazalo se da ekstrakt crne maline može znatno da uspori napredovanje raka dojke, grlica materice, debelog creva, jednjaka I koze. Antocijan, kojim obiluje crna malina I koji joj daje tamno ljubičastu, gotovo crnu boju, može imati antiinflamatorna svojstva, štiti krvne sudove. Istraživanje je pokazalo da antocijan poboljšava vid, zdravlje srca, smanjuje rizik od povišenog krvnog pritiska.

Takodje, poboljšava memoriju kod starijih osoba, dok elaginska kiselina takodje može blagotvorno da deluje kod srčanih oboljenja, problema sa jetrom, te poboljšava zarastanje rana. Kada bi ljudi u Srbiji znali koliko je crna malina lekovita I hranljiva, svakako bi bila mnogo vise zastupljena u proizvodnji I ishrani. Od crne američke kupinolike maline mogu da se prave izuzetno ukusni I zdravi džemovi, marmelade, sokovi, sirupi… Inače, crna malina mnogo je otpornija na bolesti od drugih, crvenih sorti, a razmnožava se kao kupina, polaganjem vrhova lastara. Eminentni stručnjaci u Srbiji koji se bave izučavanjem srne maline rekli su da ona predstavlja pravi rudnik zdravlja.

TAGS >

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.