BLOG

 
Limun-Dijeta

Limun Dijeta

Limun dijeta je napravila nutricionistkinja Eveline Flachi. Jelovnik je tako koncipiran da dnevno gubite 1.000 kalorija, dakle 7.000 kalorija za 7 dana, koliko traje dijeta. Eveline propisuje unos 1200 kalorija dnevno i što manje masti. Limun dijeta spada u red “manje napornih” dijeta, i pomoću nje možete smršati kilogram nedelno, bez većeg opterećenja! Propisano je držati dijetu 7 dana, ali ako niste zadovoljni, slobodno je možete produžiti i na narednu sedmicu. Najbolje vreme za držanje ove dijete je period smene godišnjih doba.

Limun dijeta za mršavljenje se drži 14 dana i u tom vremenskom periodu može se skinuti i do 10 kilograma. Dijeta sa limunom neće biti delotvorna ukoliko se ne  pridržavate dijet plana i jelovnika. Limun dijeta je kreirana u Sjedinjenim Američkim Državama I osnovni princip i postulat ove dijete je da limun pomaže rastvaranju masti i otežava gomilanje i stvaranje novih u organizmu. Takodje kiselost limuna smanjuje glad,na način da smiruje želudac i želudčanu kiselinu a da pri tom ne može da našteti sluznici, iako većina nas upravo tako misli.

Koncentracija limunske kiseline je znatno manja od želudčane (hlorovodonične) kiseline.Tu je važno da spomenemo i kalijum koji takođe neutrališe deo kiseline u želudcu. Ovaj mineral je izutzetno značajan za razmenu hranljivih materija i normalnu izmenu vode. Limun je bogat antioksidantima koji podmlađuje tkivo – naročito kožu ,ubrzava metabolizam i  razmenu materija u organizmu. Takođe borac je protiv nataloženih masti u venama te se limun kao lek koristi višestruko za zdravlje pored mršavljenja.

Limun Topi I Sprečava Nastajanje Masnoća
Limun ima više šećera nego jednaka masa jagoda, a obiluje i blagotvornom limunskom kiselinom te vitaminom C. No taj agrum sadrži i hidroksicitat, tvar koja usporava stvaranje i taloženje masti. Bogat je esencijalnim uljima kao što je limonen, koji usporava ili blokira sintezu kolesterola, a posebna vrsta šećera koja se nalazi u kori limuna, polikosanol, pomaže sagorijevanju masnoća. Ubrzava metabolizam i deluje kao blagi diuretik pa pomaže izlučivanju suvišne tekućine. Potičući cirkulaciju, rešava i celulit I popravalja ten i izgled kože.

Prvi dan: Detoksikacija
Dijetu počnite jednodnevnom kurom čišćenja organizma koja će pomoći da se izbace toksini iz tela i pokrene metabolizam. Tokom dana mogu da se piju nezaslađeni biljni čajevi ili sveže ceđeni sokovi, a najbolja je topla voda u koju je isceđen sok od limuna. Nikako ne treba piti crni čaj, kafu i alkohol.
DORUČAK: Porcija voćne salate, šolja jogurta, šaka nesoljenih badema.
UŽINA: Čaša tople vode sa sokom od limuna, banana, šaka semenki od bundeve.
RUČAK: Salata od barene boranije ili sočiva sa limunom i prelivom od vinskog sirćeta i maslinovog ulja.
UŽINA: Čaša tople vode sa sokom od limuna, šaka suvog voća
VEČERA: Grilovani oslić, preliven sokom od limuna, bareno povrće, čaša tople vode sa sokom od limuna.

Drugi Dan: Pokrenite Metabolizam
DORUČAK: Čaša tople vode sa sokom od limuna, porcija voćne salate, šolja jogurta, dve kašike ovsenih pahuljica, 300 ml mleka.
UŽINA: Osam neslanih badema, 1/2 grejpfruta, čaša tople vode sa sokom od limuna.
RUČAK: Tanjir domaće supe od povrća, sendvič od tamnog hleba sa niskomasnim sirom.
UŽINA: Tost, kašika sitnog sira sa malim procentom masti, nekoliko čeri paradajza.
VEČERA: Grilovano pileće belo meso ili tofu sir sa limunovim sokom i maslinovim uljem, pečena jabuka sa cimetom, čaša tople vode sa sokom od limuna.

Treći Dan: Sagorevanje Masnoća
DORUČAK: Čaša tople vode sa sokom od limuna, dva parčeta hleba od celog zrna žitarica sa malo putera, tvrdo kuvano jaje, jabuka.
UŽINA: Dve narandže, šaka suncokretovih semenki, čaša tople vode sa sokom od limuna.
RUČAK: Topla salata od boranije i pilećeg mesa servirana u tortilji sa prelivom od maslinovog ulja i limuna, kivi.
UŽINA: Čaša tople vode sa sokom od limuna, tost, banana.
VEČERA: File lososa preliven sokom od limuna, pečeno povrće (boranija, tikvica, paprika), čaša tople vode sa sokom od limuna.

Četvrti Dan: Smanjite šećer u krvi
DORUČAK: Čaša tople vode sa sokom od limuna i kašičicom meda, šolja jogurta, dve kašike ovsenih pahuljica.
UŽINA: Jabuka, tost.
RUČAK: Salata od pirinča i pilećeg mesa sa prelivom od jogurta i limuna, zelena salata.
UŽINA: 10 Zrna suvog grožđa, dve kašike suncokretovih semenki, šolja mleka.
VEČERA: Dinstana ćureća šnicla i topla povrćna salata (krompir, paprika, paradajz, spanać, cuketa), čaša tople vode sa sokom od limuna.

Peti Dan: Jedite Samo „Dobre“ Masnoće
DORUČAK: Čaša tople vode sa sokom od limuna, banana usitnjena u blenderu sa 300 ml mleka od soje, dva parčeta integralnog hleba sa malo putera
UŽINA: Šaka sušenog voća, šaka oraha.
RUČAK: Zelena salata sa prelivom od jogurta i limuna, dinstana ćuretina, krompir pečen u ljusci.
UŽINA: Kifla sa susamom, dve kašike sitnog sira, 50 g barene šunke, paprika, čaša tople vode sa sokom od limuna.
VEČERA: Kuskus sa grilovanim ćurećim mesom, belim lukom i dinstanim povrćem, čaša tople vode sa sokom od limuna.

TAGS > ,

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.