BLOG

 

Kupus dijeta

Kupus dijeta

Skoro sam bio kod jedne žene u Kaću (okolina Novog Sada) da joj napravim program ishrane za mršavljenje, jer već godinama pokušava da smrša i nema dijete koju nije probala. Zadnja na kojoj je bila je ona naša, najpoznatija – kupus dijeta. Upravo o kupus dijeti želim da pričam sa vama. Objasniću vam kakav je ovaj tip dijete, u čemu je caka i zbog čega je toliko zastupljena među našim narodom, iako se posle nje sve vraća na staro kao posle predsedničkih izbora.

Kupus dijeta recept

kupus_dijetaNaime, kada sam čuo gospođu da je jela kupus 7 dana u nedelji u kombinaciji sa ostalim vlaknastim UH i po nekad skrobastim UH, odmah sam shvatio u čemu je najveća “fora” sa ovom dijetom. A ubrzo ću vam i objasniti… Pre toga, evo pogledajte kakav je jelovnik.
Skuvate supu od velike glavice kupusa, dodajte iseckan crni luk (4,5 glavica), par zelenih paprika,
1 svežanj celera, 2 veća paradajza (može i kupovni sos od paradajza), 1 beli luk, kašičicu soli i 2 kašike žutog šećera..Može i neki ljuti sos po izboru, a takođe i 1 kašika sledećih namirnica: pšenica, suvi grašak, ječam, sočivo… Zavisi šta imate. Nalijete vodom i kuvate dok ne omekša. Ukratko, to je sve…

I šta sada?
Pa jedete magičnu supu i mršavite! 😀

Šalim se, poenta ove dijete je ta da je supa obrok koji možete da jedete u neograničenim količinama, a uz nju možete dodavati i ostalu hranu, ali samo iz jelonika… Evo kako…

Dnevni plan i program kupus dijete – Kupus dijeta jelovnik

kupus_dijeta_receptDan 1 – Bilo koje voće osim banana
Dan 2 – Povrće i pečen krompir, samo dozvoljeno ovaj dan
Dan 3 – Povrće i voće
Dan 4 – Nemasno mleko i maximum 6 banana
Dan 5 – Povrće i 350 grama junetine
Dan 7 – Povrće, integralni pirinač i neki voćni sokovi
Supu od kupusa jedete u neograničenim količinama (čitaj: KILOčinama 😀 )

Ovako jedite i možete skinuti i 10 kilograma za nedelju dana…. Ali čega?
Hajde da razjasnimo…

Kako funkcioniše kupus dijeta i da li je dobra?

“Iz aviona” se vidi da kada se ovako hranimo, kilogrami brže lete nego deca na veliki odmor! Naime, u prvih 2-3 dana, naše telo izbacuje višak tečnosti i vaga pokazuje 3-4 kg manje. OVO JE JEDINA STVAR ZBOG KOJE JE OVA DIJETA DOBRA!!!
Pročistiće Vaš organizam iznutra. Prostije rečeno – detoksikovaćete se.
Za ljude koji nastave da budu na dijeti duže od 3 dana, sledi blaga katastrofa, a to je “SURVIVAL MODE” iliti mod preživljavanja u kojem naše telo u nedostatku proteina maksimalno razara naše mišiće (katabolizam) i tako nas čuva od izumiranja, razgrađujući samo sebe, hraneći naše ćelije.
Nakon 7 dana, završavamo program srećni stojeći na vagi sa 10 kg manje, obrazi upali, koža visi, nemamo energije i JEDVA ČEKAMO da se vratimo na staro.

I šta onda kada se vratim da jedem “normalno” ?

Man watching TVNekim ljudima je NORMALNO da piju 5 kafa dnevno, imaju 1 do 2 obroka i svaki weekend se alkoholišu, tako da za njihovo NORMALNO neću komentarisati šta će biti – to je očigledno 😀
Uzmimo u obzir da ste vi osoba koja će nastaviti da jede umereno. Evo šta će se desiti…
Čak i da nastavite da jedete umereno posle kupus dijete, kilogrami će se vratiti! Telo će popuniti izbačenu vodu i prazan glikogen. Metabolizam vam je usporen i sve se lepi. A da ne pričam ako u nedelju imate svadbu, pa morate malo da “macnete” pečenja i predjela…šta će biti… hehe..
Sve u svemu, nakon kupus dijete, vaš organizam je u panici. Pogotovo mu trebaju UH (hleb, krompir, pirinač, testenine, slatkiši, testo) i osetićete da vam se traže, jer ovako izgladneli biste pojeli i masnu krpu.

Zaključak: Dakle, kada se vratite na redovnu ishranu, voda se vraća, glikogen se puni, usporen metabolizam lepi sve što stigne i na kraju, konačan ishod je da ste deblji nego što ste bili.

Za sam kraj, zaključak

Pošto dijeta ne daje dugoročne rezultate i narušava zdravlje i imunitet, moj predlog je -> Ovu dijetu iskoristite da se par dana “odmorite” od svakodnevno teške hrane koja nadima vaše telo. Takođe ćete se isprazniti, to jes izbacićete višak vode i toksina iz tela, jer je supa bogata vlaknima. Ukoliko nemate redovnu stolicu, imaćete je.
Zbog duplo manjeg kalorijskog unosa koji sa sobom nosi kupus dijeta, dugoročna upotreba ove dijete može da izazove glavobolju, razdražljivost, umor, nesvesticu i nervozu.
Ovu dijetu posebno treba da izbegavaju osobe koje imaju bolesti, a posebno treba da je izbegavaju dijabetičari.
Uostalom i sami znate – Za vaš dosadašnji izgled i trenutno životno stanje, sami ste odgovorni. Stoga, za sve promene u ishrani kontaktirajte svog lekara.

Za vaš uspeh
Dušan Babović, wellness trener
kakosmrsati.net team

TAGS >

  • MarcysiaaT

    Od jutra rozpoczynam odchudzanie, kto sie odchudza ze mna? Nie bedzie latwo ale trzeba sie wziac za siebie. Mam juz dobry plan na odchudzanie, wszyscy ktorzy sa chetni proponuje zaczac od wipisania w google – xxally radzi jak szybko schudnac

    Reply

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.