BLOG

 
Kopriva-Ima-5-Puta-Više-Kalcijuma-&-Vitamina-C Od Spanaća

Kopriva Ima 5 Puta Više Kalcijuma & Vitamina C Od Spanaća

“Jedan od najvećih svetskih travara, Moris Mesege, kaže da ako sa izleta treba da se vratite samo sa jednom biljkom za vašu apoteku neka to bude kopriva. Takav kompliment ova biljka potpuno zaslužuje”

Za koprivu (Urtica Dionica)znaju svi, a većina je zaobilazi u širokom luku jer žari kožu I izaziva plikove, Medjutim, veoma je cenjena zbog lekovitih svojstava koja je savremena medicina dokazala. Prirodno je sredstvo za malokrvnost, opadanje kose, reumatizam I oboljenja zglobova, groznicu, čir na želucu, nesanicu, nervozu… Veoma je rasprostranjena I raste kao korov u baštama, pored ograda, puteva… U proleće se bere lišće, od proleća do jeseni vadi se korenje, dok se seme uzima isključivo u avgustu.

Ova biljka sadrži mnogo belančevina, ugljenih hidrata I masti, a od minerala kalcijum, fosfor, gvoždje I magnezijum. Ima više vitamin C i A od većine kultivisanih biljaka. Kopriva je savršen čistač krvi, sprečava upale I podstiče izbacivanje štetnih materija iz organizma. Bogata je hlorofilom koji pomaže da se obnove oštećene ćelije I poboljšava snabdevanje mozga kiseonikom. Idealna je namirnica za proleće – mladi listovi po ukusu podsećaju na spanać, ali sadrže pet puta više vitamin C od listova spanaća.

Semenke imaju aromu koštunjavog voća, koja postaje intezivnija kada se isprže. Cvetovi se takodje koriste za jelo I vrlo su aromatični. Sveže listove najbolje je spremati kao spanać, a osušeni se koriste kao začin ili čaj. Vlakna koja žare uništavaju se blanširanjem u vodi. Zbog velike količine kalijuma deluje kao diuretik, pa ublažava upalu mokraćnih puteva I sprečava nastanak kamena u bubregu. Gvoždje u čaju od ove biljke pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca, olakšava organizmu snabdevanje kiseonikom I sprečava da dodje do anemije. Kao čicstač krvi pomaže kod problema sa aknama I bubuljicama. Preporučuje se I kod infekcija u ustima, kod afti ili upala desni, kao I za obnavljanje istrošene hrskavice.

Kome, Kada I Zašto Kopriva
Za zdrave zube I kosti, za mineralizaciju u doba rasta trudnicama I dojiljama – svima je neophodno prisustvo kalcijuma u svakodnevnoj ishrani. Bogatstvo magnezijumom sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, stenokardične, muskularno-tetanične I visceralne prirode. Da spreči pojavu adenoma prostate I pomogne terapiji akutnog prostatitisa sa polenom kombinuje se kopriva jer obezbedjuje potrebne količine cinka, čiji nedostatak dovodi do poremećaja.

Prisustvo mangana ublažava staračku senilost I otklanja zaboravnost. Dovoljna količina vitamin K u svakodnevnoj ishrani sprečava pojavu krvarenja, a njegov značaj za organizam I svakodnevno prisustvo u hrani razlog je da ga popularno nazivaju “faktor dugovečnosti”. Stvaranje hemoglobina pomažu gvoždje, bakar, I vitamin C, a mangan pomaže aktiviranje gvoždja iz depoa, te je njena svakodnevna upotreba prava preventive protiv anemije.
– Prisustvo kvercetina opravdava upotrebu koprive protiv akergija.
– Olakšava tegobe izazvane artritisom.
– Preporučuje se osobama sklonim alergijskimreakcijama.
– Prisustvo glikokinina I magnezijuma obezbedjuju bolje terapeutske efekte dijabetičarima.
– Bogatstvo mineral preporučuje je u oboljenjima jetre I žučnih puteva.

Narodna Verovanja
U narodnim verovanjima kopriva igra značajnu ulogu. Čajkanović je mnoga od njih zabeležio. Na Djurdjevdan se kupa u vodi u kojoj je potopljena kopriva “zdravlja radi”, a daje se I stoci “radi zdravlja I obilja u mleku”. Zbog jake apotropske moći koristi se u zaštiti I čoveka I životinja: Porodilji se stavlja u jastuk da je brani od “senke” (ženski demon koji porodilji škodi), stoci se na Djurdjevdan mažu vimena radi odbrane od onih koje joj mogu oduzeti mleko, u seme namenjeno za setvu stavlja se koren koprive koji se prilikom setve zakopa usred njive. Svima je poznata kao utuk protiv groma. Tiberije se kad zagrmi kitio lovorom, a Srbi su se kad prvi put u proleće zagrmi kitili koprivom. Koprivom su Srbi kitili I verige da grom u kuću ne udari.

TAGS > , , ,

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.