BLOG

 

Kivi: Vitaminska Super Voćka

Kivi (Actinidia Deliciosa) je stablasta biljka iz porodice Actinidiaceae. Poreklom je iz Kine, gde je njen plod proglašen za nacionalno voće. U narodu je popularna po svom plodu, koji se najviše koriste u ishrani, mada je sve ćešća upotreba ploda kivija i u kozmetičkoj svrhi. Ovo egzotično voće je intenzivnog ukusa, sočan, kremast is crnim semenkama I ona je jedna od najzdravijih namirnica, prepun je antioksidanata i sadrži Vitamin C, i to u većoj količini od pomorandže. Odličan je izvor Kalijuma, Vlakana, Vitamina A i E.

Štiti Disajni Sistem
Jedno istraživanje je pokazalo da kivi može sprečiti bolesti disajnog sistema, a naročito se efikasan pokazao kod dece. Istraživanje je pokazalo da 5-7 porcija kivija nedeljno može da smanji kašalj za 27%, kratkoću daha za 32%, nadraženost nosa za 28% i hronični kašalj za 25%. Za sve to je zaslužan vitamin C.

Reguliše Krvni Pritisak
Kivi je bogat izvor elektrolita kalijuma koji igra važnu ulogu u održavanju pravilnog nivoa tečnosti u telu. Takođe reguliše rad srca i krvni pritisak pa se suprotstavlja negativnim efektima natrijuma.

Štiti Kardiovaskularno Zdravlje
Jednim istraživanjem se pokazalo da ako jedete kivi svako jutro, on može imati efekat jednak aspirinu, za kojega je poznato da sprečava nastanak krvnih ugrušaka. Kivi smanjuje nivo triglicerida u krvi za čak 15%. Na taj način sprečava nakupljanja plaka na zidovima arterija te čuva zdravlje srca i krvnih sudova.

Štiti Oči
Vitamini A, C i E imaju antioksidaciono delovanje. Nekoliko istraživanja je dokazalo kako kivi može smanjiti rizik od nastanka staračke makularne degeneracije, i to za 36%. Kivi sadrži lutein i zeaksantin, materije koje se prirodno nalaze u ljudskom oku. Lutein pomaže kod filtriranja štetnog plavog svetla, što pomaže u sprečavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem.

Snižava Holesterol
Vlakna u kiviju mogu smanjiti nivo lošeg (LDL) holesterola. Kako smanjuje nivo holesterola, tako smanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Pravilan unos kalijuma je ključan za zdravo srce, a kivi je jedan od najboljih izvora kalijuma.

Štiti Probavni Sistem
Kivi je odličan izvor vlakana koja održavaju probavni sistem zdravim. Unos vlakana je odličan način da probavni sistem oslobodite od toksina i sprečite nastanak raka debelog creva.

Štiti Od Raka
Flavonoidi i karotenoidi koji imaju antioksidaciono delovanje štite telo od slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu uzrokovati niz bolesti, uključujući i rak. Kivi štiti DNK od oksidacijske štete, zbog čega se rizik od nastanka raka još više smanjuje.

Evo su jos neke zdravstvene prednosti koja donosi Kivi.
– Poboljšava Kognitivne Funkcije
– Ubrzava Metabolizam
– Ublažava Simptome Depresije
– Odličan Je Za Trudnice Jer Sadrži Folnu Kiselinu
– Podstiče Mršavljenje
– Sprečava Nastanak Astme
– Sprečava Nastanak Raka Debelog Creva

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.