BLOG

 
Kako Se Zdravo Hraniti?

Kako Se Zdravo Hraniti?

Prvi i osnovni savet zdrave ishrane je da unos ugljenih hidrata i proteina bude izbalansiran. Izaberite prave ugljene hidrate. Prosti ugljeni hidrati, poput onih iz šećera i belog brašna se brzo apsorbuju u digestivni sistema. Ovo može izazvati neku vrstu preopterećenja hidratima. S druge strane, složeni ugljeni hidrati se polako vari u telu. Njih ima u integralnom brašna, lisnatom povrću i žitaricama poput pirinča i ovsa. Izbacite industrijske proizvode iz ishrane i zamenite ih zdravim namirnicama. Iz prerađenih ugljenih hidrata kao što su oni koji se nalaze u belom hlebu, teže se apsorbuju hranljive materije, i zato je njihovo varenje otežano, pa preteran unos belog brašna i šećera dovodi do problema sa varenjem.

Trećinu dnevnog unosa kalorija bi trebalo da čine proteini. Protein vas duže drže sitim, tako da niste gladni između obroka. To olakšava i gubitak težine, ali i njeno održavanje. Takođe, proteini su osnovna gradivna jedinica mišića. Poenta je samo odabrati prave proteine. Idealan izvor proteina je crveno meso, prvenstveno govedina i svinjetina, pogotovo ako su uzgajane organski. Riba, pogotovo morska, je još jedan bitan izvor proteina, ali i masnih kiselina.

Masne kiseline spadaju u dobre masti, koje su takođe potrebne telu. Mononezasićene masti i omega-3 masne kiseline su dobre masti koje pomažu smanjenju nivoa lošeg holesteroal u telu , podizanjem dobrog holesterola . Namirnice bogate masnim kiselinama su i maslinovo ulje, koštunjavo voće i razne semenke. Dodavanjem ovih dobrih masti u svakodnevnu ishranu možete smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Izbegavajte trans masti i zasićene masti. Trans – masti su ustvari jedan oblik nezasićenih masti koje se obično nalaze u prerađenoj hrani. Njihovo preterano konzumiranje povećava rizik od mnogih oboljenja, zato ih što pre treba zameniti korisnim amino masnim kiselinama.

Pijte puno vode. Voda produžava osećaj sitosti i na taj način možete smanjiti nepotrebno grickanje između obroka i unos nezdrave hrane. Pijte vodu za vreme i posle obroka. Time pospešujete varenje i ubrzavate metabolizam, a to olakšava apsorpciju hranljivih materija u organizam. Neki ljudi mešaju žeđ i glad, pa tako u organizam unose bespotrebne klorije. Sledeći put kad između obroka osetite glad, popijte čašu vode koja će vas zasititi. Ako ste i nakon 15 minuta posle vode gladni, užinajte nešto lagano. Izbegavajte sokove, energetske napitke, kao i druge proizvode koji sadrže veštačke zaslađivače. Eliminisanje gaziranih pića je jedan od najlakših načina da odmah poboljšate svoju ishranu i postanete zdraviji.

TAGS >

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.