BLOG

 
Kajsije Jačaju Imunitet I Vid

Kajsije Jačaju Imunitet I Vid

Maksimalno iskoristite sezonu sazrevanja ovog dragocenog voća, jer osim sto osnažuje organizam, čuva oci I doprinosi zdravlju kostiju

Tajna sto godišnjaka iz pakistanske doline Huza, kako tvrde stručnjaci, leži u ishrani baziranoj na grickanju oraha I svežih ili sušenih kajsija. Smatra se da ovo voće vodi poreklo iz Kine, a poznato je da su ga Evropljani koristili u ishrani pre više od 2.000 godina, Sveže kajsije obiluju vitaminima A, C i B te raznim mineralima. Naročito se preporučuju osobama koje žele da smršaju, a pomažu I lečenju raznih infekcija, sprečavaju srčana oboljenja, obnavljaju oštećena tkiva, snižavaju nivo lošeg holesterola I podstiču razvoj zuba I kostiju. Sveze cedjeni sok od kajsija preporučuje se osobama koje pate od anemije, a koristi se I kao lek u slučaju groznice I kožnih oboljenja, jer ublažava iritaciju I eliminiše simptome upalnih procesa.

Sprečava Očne Bolesti
Vitamin A, kojim kajsije obiluju, naročito je koristan za oci jer sprečava razvijanje katarakte kseroftalmije oboljenja koje onemogućava funkcije suznih kanala, te može uzrokovati isušivanje očnih jabučica, zamagljen vid u odredjenim periodima I oštećenje rožnjače. Jedan od prvih simptoma ove bolesti jeste noćno slepilo ili smanjena sposobnost raspoznavanja okoline pri slaboj svetlosti. Vitamin A je izuzetno važan, jer doprinosi stvaraju rodopsina (vidnog purpura), pigmenta koji se nalazi u mrežnjači I koji nastaje u ćelijama smeštenim unutar retine. Pored toga, vitamin C, koji kajsije takodje sadrže, pospešuje formiranje I jačanje vezivnih tkiva, uključujući kolagen unutar rožnjače, kao I osetljivih krvnih sudova u retini, čuvajući tako zdravlje očiju.

Čuva Kosti
Za održavanje zdravlja kostiju potrebni su brojni minerali, poput kalcijuma, fosfora, mangana, bakra I gvoždja, a upravo ih kajsije sadrže u znatnoj količini. Stoga bi zene koje su ušle u menopauzu trebalo sto češće da konzumiraju ovo voće, budući da sadrži obilje kalcijuma, kako bi sprečile osteoporozu. Pored toga, I fosfor jaca kosti, a u kombinaciji s manganom olakšava apsorpciju kalcijuma. Bakar je jednako važan, jer pospešuje stvaranje kolagena I vezivnih tkiva, te tako takodje sprečava osteoporozu. Kajsije se preporučuju I osobama koje pate od anemije, budući da sadrže znatan procenat gvozdja I bakra, a bakar pomaze u procesu formiranja hemoglobina, koji prenosi I vezuje kiseonik u krvi. Takodje, ovo voće jaca imunološki sistem I podstiče detoksikaciju organizma.

Podstiče Plodnost
U kineskoj tradicionalnoj medicine, plod kajsije smatrao se blagotvornim voćem koje podstiče plodnost, sto je potvrdila studija objavljena 2010. Godine u magazine “Environmental Health Perspectives”. Naime, istraživači su otkrili da namirnice koje sadrže antioksidanse, a medju kojima su I kajsije, pospešuju pokretljivost spermatozoida.

TAGS > , ,

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.