BLOG

 
Groždje Čisti Otrove

Groždje Čisti Otrove

Svi nutricionisti saglasni su da je groždje jedna od najzdravijih namirnica, a zbog izuzetne hranljive vrednosti, mnogi ga nazivaju ‘’voćnim mlekom’’. Iako može da se kupi tokom cele godine, u našim krajevima, avgust I septembar smatraju se mesecima groždja

Istraživanja pokazuju da je vinova loza jedna od najstarijih biljnih kultura u Aziji, a njeno uzgajanje I proizvodnja groždja bili su organizovani još oko 8.000 godina pre nove ere. Danas ima 12 osnovnih vrsta I nekoliko hiljada podvrsta, različitih po boji, veličini, ukusu. Kada je o bojama reč, najzastupljenije su zelena, crvena, modro crna, cilibarzuta I roze, a bobice se najviše koriste za jelo I proizvodnju vina. Stručnjaci tvrde da je poželjno da češće bude na trpezama jer je lekovito.

Groždje je, pre svega, pogodno za dijetalnu ishranu, a I semenke imaju jako antioksidantno dejstvo. Zrelo obiluje korisnim sastojcima kao sto su antocijan, biljna vlakana I masti, vitamin A, B, C I E, gvoždje, epikatehin, organske kiseline, katehin, kvercetin, kalijum, kalcijum, magnezijum, mangan, natrijum, silicijum, fosfor, polifenole, resveratrol, flavonoide, celulozu I šećere fruktozu I glukozu. Osim toga groždje sadrži I pigmente proantocijanidine, izuzetno jake antioksidante, ali njihova koncetracija zavisi od boje bobica.

Vise ih ima u crvenim nego u belim sortama groždja, pa se zato smatra da su one zdravije. Smatra se, takodje, da crveno sadrži 10 puta vise flavonoida od belog, dok je tanin supstanca čiji ukus daje osnovnu razliku izmedju ukusa crvenih I belih vina. Nalazi se u pokožici bobice groždja, semenkama I u stabljici, a ima ga cak I u hrastovim buradima u kojima vina ‘’leže’’. S obzirom na to da sadrži mnogo kalijuma I voćnih kiselina, groždje podstiče mokrenje I pomaze odstranjivanje otrova iz organizma.

Flavonoidi sprečavaju bolesti krvi I krvnih sudova. Ishrana s mnogo groždja preporučuje se protiv hroničnog zatvora, oboljenja jetre I gastritisa kao I za jačanje organizma. Pomaze I protiv kašlja, loše krvne slike, otezanog mokrenja, stvaranja ugrušaka, raka, artritisa I reumatičnog artritisa, žutice, otoka, ekcema, dermatitis, ateroskleroze I valunga. Groždje jaca slezinu, krvne sudove, srce, bubrege, pluća, mokraćne puteve, stomak I jetru.

TAGS >

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.