BLOG

 
Grickajte Povrće, Izbacite Toxine

Grickajte Povrće, Izbacite Toxine

Vitamin C iz spanaća, peršuna, rena I kelja razgradjuje masti I važna je spona u pretvaranju štetnog holesterola u korisne žučne kiseline.

Orijentišite se na sveže namirnice. Jedite što više sirove šargarepe, mladog belog I crnog luka, zatim spanać, zelenu salatu, celer, cveklu, kelerabu, ren, kelj, svež peršunov list, karfiol, pečurke, kupus, rotkvu, jabuke, pomorandže, grejpfrut… Pijte sveže cedjene sokove od povrća, koji, osim što osvežavaju organizam, predstavljaju I energetske napitke koji izuzetno čiste telo. Na taj način vrlo lako ćete povećati I unos vitamin C, koji je veoma važna spona u pretvaranju štetnog holesterola u korisne žučne kiseline.

Nedostatak vitamin C može da izazove visok nivo holesterola u krvi I na taj način podstakne arteriosklerozu. Vitamin C podstiče razgradnju neophodnih masti, a najviše ga ima u limunu, peršunu, spanaću, renu, paprikama, belom biberu, prokelju, kupusu, kelju, bobičastom voću, jagodama I ribizlama. Takodje, zeleno povrće je jako važno jer je bogato glukosinolatima, odličnom supstancom za detoksikaciju organizma – kaze Mirjana Ljutić, nutricionista.

Pored vitamin C I vitamin E, selen, polifenoli I fitohemikalije, izmedju ostalog, štite naše ćelije od odstećenja. Selena najvise ima u brazilskom orahu, a vitamin E možete naći u bademima I orasima. Polifenole crpite iz raznobojnog voća I povrća, kao I iz zelenog čaja.

TAGS >

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.