BLOG

 
Gimnastika Pre Tenisa I Košarke

Gimnastika Pre Tenisa I Košarke

Još je Platon govorio da je od svih načina čišćenja u jačanja tela najbolja – gimnastika. Roditelji koji su se bavili ovim sportom verovatno se slažu sa starogrčkim filozofom, a mnogi bas i ne žele da vide svoje mališane na gredi i razboju. Imaju li razloga za to, koji argumenti bi trebalo da nadvladaju njihovu skepsu ili strah, kako gimnastika može da pomogne psihofizičkom razvoju deteta i kada je pravo vreme za vežbanje. Gimnastika je temelj svih sportova. Najviše utiče na pravilan razvoj deteta jer jača mišice.

Razvija motoriku, učvršćuje kosti i zglobove, telo je gipkije spretnije i okretnije, sa dominacijom elegantnih pokreta, a učinak vežbanja se vidi do kraja života. Upisivanje deteta na ovaj tip rekreacije je sigurna investicija u njegovo zdravlje. Gimnastika sprečava decu da krive kičmu i hodaju pogrbljeno, pomaze kod krivih nogu I ravnih stopala. Studije pokazuju da su deca koja se bave gimnastikom uspešnija od vršnjaka u drugim sportovima, za koje se kasnije opredele. To se dešava upravo zbog spretnosti i snage koju su stekli na spravama.

Mnoge devojčice maštaju da postanu ’piruetice’, same pokušavaju da naprave zvezdu, stoje na šakama i ne boje se nijedne sprave. Roditelji su, medjutim, često u strahu da ce im se deca povrediti, jer je u pitanju sport koji je pomalo i egzibicionistički. Povrede su neminovna pratnja svakog sporta, a uz rad sa stručnjacima su minimalne sanse da do njih dodje. Vežbanje uklanja sve ono sto negativno utiče na psihički razvoj ličnosti. Cilj treniranja je osmeh na licu, zadovoljstvo zbog rezultata i pozitivan umor.

TAGS > , ,

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.