BLOG

 

Dukanova Dijeta

Dukanova dijeta

Pre nekih 10ak godina, francuski lekar I nutricionista Pierre Dukan, razvio je „Dukanovu dijetu“. Interesantno je to što je ova dijeta (za koju je u maju 2010. Izašla i knjiga na engleskom jeziku) od samog starta postala popularna i čak po nekim proračunima, preko 1.5 miliona žena u Francuskoj održava liniju baš uz pomoć Dukanove dijete.
Šta je zapravo poenta ove dijete i na čemu se ona zasniva? Dukanova dijeta se zasnova na jako rigoroznom unosu ugljenih hidrata a velikom unosu proteina i cilj ove dijete jeste povratak zdravoj i prirodnoj hrani.

Dukanova Dijeta Ishrana

Dukan dijeta se sastoji iz 4 faze manjih poddijeta:

  • faza napada
  • faza mršavljenja
  • faza konsolidacije
  • faza stabilizacije

Faza napada:

U ovoj fazi, koja traje od 1 do 10 dana, oni koji su na dijeti mogu očekivati da će izgubiti od 3.5 do 5 kilograma za 5 dana ! Ovde se gubi najviše kilograma (vode iz tela) i ljudima daje volju i motivaciju za nastavak dijete. Što se tiče namirnica u ovoj fazi, zasniva se isključivo na unosu proteina, dakle meso, jaja…

Faza mršavljenja:

U drugoj fazi se polako uvodi povrće u ishrani. Postoje dani kada se jedu samo proteini, ali ima i dana kada proteine kombinujete sa povrćem. Jako je bitno da se u danima kada se jede i povrće ne unosi povrće koje u sebi sadrži skrob: zelena salata, krastavci, paradajz, celer, spanać… U „fazi mršavljenja“ se u proseku gubi oko 1 kilogram nedeljno.

Faza konsolidacije:

Ako ste u prethodne dve faze došli do željene težine, faza konsolidacije je ključna za održavanje! U biti, faza konsolidacije služi da vas lagano vrati na put normalne ishrane, jer se u ovoj fazi dodaju i neke sitnice. Naime, ubacuje se porcija voća i 2 kriške integralnog hleba, dnevno koji su do sada bili zabranjeni. Takođe, dozvoljeno je unositi obrok sa ugljenim hidratima ali da to ne bude više od 1 puta nedeljno, najbolje testenine ili pirinač. Ono što je super stvar (naročito za žene) je ta, da se nakon par nedelja u fazi konsolidacije uvodi i tzv. „Praznični obrok“ gde možete jesti sve što volite i može se praktikovati čak i dva puta nedeljno.

Faza stabilizacije:

U fazi stabilizacije vraćate se potpuno normalnoj ishrani, s tim što bi trebalo da ostavite 1 dan sedmično kada jedete samo proteinsku hranu, kao u fazi 1. Takođe, od krucijalne je važnosti i dovoljan unos vode (min 2.5 do 3L dnevno).

Zanimljivost:

Preporučujemo vam da jedete uglavnom hladnu hranu. Zašto? Zato što kada jedete hladnu hranu, telo treba da uloži dodatnu energiju da tu hranu zagreje i svari, što samim tim iziskuje dodatnu potrošnju kalorija. Ako ne možete baš stalno jesti hladnu hranu, onda se barem trudite da pijete hladnu vodu jer sve te sitnice svakoga dana čine krupnice.

Šta su prednosti Dukan dijete?

To što u kratkom vremenskom periodu izgubite zavidan broj kilograma što je od izuzetnog značaja za polaznike jer dobiju motivaciju i volju za nastavak.

Šta su mane Dukan dijete?

Slično kao i kod Atkinsonove dijete, telo može doći u ketozu zbog visokog unosa proteina a malo masti i ugljenih hidrata. Takođe mogući su problemi sa probavom, s toga obavezno uzimajte dodatke ishrani u vidu vitamina, minerala, biljnih vlakana, itd… Dukan dijeta nije jeftina i nema oscilacija u njoj, tako da se morate strogo pridržavati plana dijete.

Srećno
Dušan Babović, wellness trener
kakosmrsati.net team

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.