BLOG

 
Dijeta Za Dijabetičare

Dijeta Za Dijabetičare

Bez obzira na to o kom tipu dijabeta da se radi, oboleli striktno moraju da poštuju pravila dijete. Dijabetičari muku muče kada se nađu pred punom trpezom. Širom otvorenih očiju, obilje hrane mogu samo da gledaju, jer priroda njihove bolesti ne dopušta avanturu gurmanluka. Bez obzira na to o kom tipu dijabeta da se radi, oboleli striktno moraju da poštuju pravila dijete, ukoliko ne žele da im se bolest pogorša.

Ishrana obolelih od šećerne bolesti zavisi od toga koji tip dijabeta imaju. Dijabet tipa 1, koji imaju mladi, leči se insulinom, a ishrana koju oni uzimaju mora da prati insulinsku terapiju, po vremenu, sastavu obroka i odnosu belančevina, masti i ugljenih hidrata u hrani. Hrana mora da se uzima u vreme insulinske terapije, koja se deli u više dnevnih doza.

Dobro izbalansirana hrana vrlo je važna za dobar rast, razvoj i zdravlje mladih koji boluju. Za svakog dijabetičara se pravi individualna dijeta, koja treba da zadovolji njegove energetske i druge potrebe. Dijabetes tipa 2 ima drugu vrstu terapije, i shodno tome, drugačiji način ishrane. Na ovaj tip otpada više od 90 odsto slučajeva dijabetesa. Gotovo kod svih njih, razlog za pojavu ovog oblika šećerne bolesti leži u gojaznosti, poremećenoj masnoći u krvi i povišenom krvnom pritisku.

Ključ lečenja ovog tipa dijabetesa, pored propisane obavezne terapije, nalazi se u pravilnom načinu ishrane. To podrazumeva redukovanje unosa masti, a vodi se računa i da se unose složeni ugljeni hidrati – integralne žitarice, voće i povrće sa glutenom i celulozom. Zahvaljujući ovim namirnicama stabilizuje se nivo šećera u krvi i smanjuje holesterol.

Primera radi, može da se jede sveže voće, ali ne i da se piju voćni sokovi. Može da se jede krompir-salata, ali ne i krompir-pire. U suštini, važno je sačuvati mehaničku strukturu namirnicama, odnosno, ne seckati ih i ne gnječiti ih previše. U jelovniku dijabetičara dobrodošla je i riba, kao i sva posna životinjska mesa. Na masne delove dijabetičari moraju da zaborave, kao i na pileće, ćureće i svinjske kožice. Supica sa pilećim mesom, iz koje je tek nakon kuvanja otklonjena kožica, ne sme da se nađe u tanjiru.

Kožica mora da se odbaci pre kuvanja supe. Mlevena mesa, u vidu ćevapa, pljeskavica ili na drugi način spremljena, nikako nisu hrana za obolelog od šećerne bolesti. Zapravo, dijabetičar mora da radi onako, kako bi trebalo da radi svaki zdrav čovek, ističu stručnjaci.

Osnovna Pravila U ishrani:
1. Hranu pripremati što kraćom termičkom obradom, izuzev gde je neophodno, kako bi se što više sačuvali vitamini.
2. Izbegavati dodavanje masnoća i jakih začina, što ne znači da ih treba potpuno isključiti, jer je veoma važno da ukus hrane bude zadovoljavajući.
3. Hranu uzimati sveže pripremljenu, bolje kuvanu nego prženu.
4. Broj obroka je obično 5-6, najbolje je da su uvek u isto vreme.

TAGS > ,

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.