BLOG

 
Čudesni Kupus: Lek Za Sve Boljke

Čudesni Kupus: Lek Za Sve Boljke

U kakvom god obliku bio, kupus je jedna od omiljenih I najzdravijih namirnica na trpezi

Jedemo ga u toku cele godine, s godišnjim dobima samo mu menjamo formu. S jeseni se okrećemo kiseloj varijanti, ali ne zaboravljamo ni svež kupus, kakav je I najzdraviji. Neodoljive su sve njegove kombinacije. Kao izuzetno zdrava namirnica, kupus je dragocen u jesenjim danima, kada nam treba povećan unos vitamina. U 100 grama sirovog kupusa nalazi se cak 42 miligrama vitamina C. Bogat je I vitaminom A i folnom kiselinom, magnezijumom, gvoždjem, fosforom, kalcijumom, kalijumom I natrijumom. Dokazano je da je važan izvor antioksidanata I antiinflamatornih supstanci koje utiču na prevenciju raka I srčanih oboljenja. Zdrav je koje god boje bio, a za celokupno zdravlje našeg organizma najbolja je ravnopravna upotreba I belog I crvenog kupusa.

Sirov Je Najbolji
Kupus je najzdraviji sirov ili kratko kuvan, ali samo ako je domaci, neprskan. Ovo povrće ne samo da je ukusno već je I niskokalorično. Svež kupus ima samo 24 kilokalorije na 100 grama, a zahvaljujući obilju vlakana, porcija kupusa dugo zadržava osećaj sitosti. Zato je odličan izbor za dijetalni obrok. Podstiče probavu, ubrzava peristaltiku creva, reguliše nivo šećera u krvi I krvni pritisak. Bogat vitaminom K, važnim za sintezu faktora koagulacije, značajan je za resorpciju klacijuma I prevenciju osteoporoze.

U toku trudnoće odgovoran je za pravilno formiranje kostiju ploda. Sadrži anti kancerogeno jedinjenje sinigrin, koje poseduje jedinstvena svojstva protiv raka prostate I creva. Zahvaljujući sastojku sulforafanu, koji eliminiše Helicobacter pylori, uspešno se primenjuje protiv čira na želucu. Zahvaljujući glutaminu, pomaze u zaceljivanju služinče I smanjivanju nadraženosti želuca. Bogat je mineralnim solima, vitaminima I hlorofilom, pa se preporučuje malokrvnim osobama koje bi trebalo da ga jedu sirovog ili kuvanog na pari. Poželjne su I po dve čase cedjenog soka kupusa dnevno.

Najbolja Zimska Hrana
Kiseli kupus kod nas je posebno cenjen specijalitet, obavezna jesenja tradicija. Sto grama kiselog kupusa sadrži cak 20 miligrama vitamina C, a odličan je izvor vitamina B12, zbog cega se posebno preporučuje vegetarijancima I veganima. Rasol, kiselo-slana tečnost koja se dobija vrenjem kupusa, nekada je bio osnovni izvor vitamina C u zimskim danima. Pola čase dnevno može se piti posle masnijeg obroka jer njegova blaga kiselost potpomaže razlaganju masnoća koje smo uneli tokom obilnijeg I jačeg obroka. Rasol rešava I problem hroničnog zatvora, pa se preporučuju dve-tri kašike pre svakog obroka radi uspostavljanja dobrog rada creva. Stari je lek protiv mamurluka. Pomaze I kod hroničnog kašlje, jedna kašika na svakih pola sata pomaze da se pročistiće bronhije.

TAGS >

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.