BLOG

 
Crveno Vino: Izvor Zdravlja I Mladosti

Crveno Vino: Izvor Zdravlja I Mladosti

Ovaj napitak spre čava pojavu kardiovaskularnih oboljenja, ali I karcinoma, podiže raspolo ženje I usporava starenje.

Istraživanja pokazuju da vino, naročito ono crveno, produžuje životni vek, štiti od kancera, poboljšava mentalno zdravlje I jača srce. Kaže se da je umereno pijenje vina dobro za srce. Ali šta je umerena konzumacija? Koliko vina možete popiti pre nego što se ta prednost pretvori u opasnost – zavisi od različitih faktora, uključujući rast, fizionomiju, starost, pol I opšte zdravstveno stanje neke osobe. Takodje je bitno kako se vino pije – uz hranu ili na prazan želudac. Treba imati na umu I da žene apsorbuju alkohol brže od muškaraca – zbog manje količine vode u organizmu I drugačijih nivoa stomačnih enzima.

Smanjuje Rizik Od Depresije
Tim s nekoliko univerziteta u Španiji objavio je u žurnalu “BMC Medicine” da pijenje vina može smanjiti rizik od depresije. Istraživanje je obuhvatilo 2.683 muškarca I 2.822 žene srednjeg I starijeg doba (55-80 godina), a trajalo je sedam godina. Učesnici su svake godine ispunjavali upitnike o ishrani, što je uključivalo detalje o konzumiranju alkohola I o njihovom mentalnom zdravlju. Otkriveno je da muškarci I žene koji piju dve do sedam časa vina nedeljno imaju manje šanse da obole od depresije. Čak I nakon što su uzeti u obzir faktori poput životnog stila, koji bi mogli uticati na rezultate istraživanja, zaključak o znatno sporijem razvoju depresije nije osporen.

Podize Nivo Omega-3 Kiselina
Vino je u prednosti nad drugim alkoholnim pićima I po tome što podiže nivo omega-3 masnih kiselina u plazmi I crvenim krvnim zrncima, prema informacijama IMMIDIET studije, koja je uključila različite istrazivače iz evropskih zemalja. Studiju je objavio “American Journal Of Clinical Nutrition”, a u njoj su ispitane 1.604 odrasle osobe iz Londona u Engleskoj, Abruka u Italiji I Limburga u Belgiji. Svi ispitanici su prošli detaljan opšti pregled, a takodje su popunjavali upitnike koji su uključivali detalje njihove ishrane I navike u konzumiranju alkoholnih napitaka. Otkriveno je da ljudi koji umereno ali često piju vino imaju viši nivo omega-3 masnih kiselina, koje se češće dobijaju prilikom konzumiranja ribe. Naučnici su otkrili da se vino ponaša kao okidač koji podiže nivo omega-3 kiselina u telu.

TAGS >

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.