BLOG

 
Banana-Dijeta

Banana Dijeta

Jutarnja banana dijeta obećava skidanje 1 do 5 kilograma za nedelju dana, bez nekog posebnog odricanja i ulaganja. Upravo je zbog toga postala iznimno popularna nakon što ju je predstavio Japanac Hitoshi Watanabe u istoimenoj knjizi „Jutarnja Banana Dijeta”. Zvuči jednostavno: ujutro za doručak smijete jesti samo banane i piti vodu sobne temperature, dok tokom ostatka dana možete da jedete bilo koju hranu. No, je li sve baš tako jednostavno?

Watanabe je nakon brojnih propalih pokušaja da smršavi, odlučio u knjizi da ubaci svoja iskustva iz prethodnih dijeta i znanstvene činjenice koje je njegova supruga Sumiko, farmaceut po struci, stekla tokom istraživanja preventivne medicine. Stvorili su metodu mršavljenja koju su nazvali jutarnja banana dijeta i odmah oduševili sve koji mrze da vežbaju. Naime, debljim osobama uvek se savetuje da izgore unesene kalorije vežbanjem, a Watanabe ih je oslobodio te mrske jutarnje obaveze i pružio jednostavno rešenje:

Treba da pojedeš samo sirove banane uz čašu vode čim se dignu, a onda ne smeš ništa da jedeš do ručka. Jednostavno banane sadrže resistentni škrob, koji aktivno potiče na gubitak težine. Naime, nije svaka vrsta škroba jednaka. Škrob se deli na probavljivi i rezistentni škrob. Rezistentni škrob se ne razgrađuje u tankom crevu, nego prolazi u debelo crevo gde dolazi do fermentacije. Resistentni škrov pridonosi proizvodnji kratkolančanih masnih kiselina koje su hrana za stanice creva pridonoseći zdravlju gastrointestinalnog sustava.

Koliko Banana Trebate Konzumirati Za Doručak?
Pravila nema, osim da pojedete dok ne osetite da ste siti. Japanci imaju i pravilo 80/20, jer smatraju da se čovjek nikad ne treba prejesti, odnosno potpuno zatrpati želudac hranom. „Osam delova punog želuca održavaju čoveka, dva dela održavaju doktore.“ Zato mnogi pojedu samo 80% onog što je servirano, dok 20% vrate. Najbolje je da ujutro popijete čašu mlake vode kako biste pokrenuli metabolizam.

Pričekajte pola sata pa pojedite jednu bananu. Ako ste nakon 20 minuta i dalje gladni, pojedite još jednu bananu. Posebno je bitno da se banane jedu isključivo u sirovom obliku. U knjizi je navedeno kako osobe ne bi smele da konzumiraju mleko I alkohol za vreme trajanja dijete, kako bi poslednji obrok trebao da bude do 20 sati, jer je već ranije dokazana veza između gojaznosti i kasnog odlaska u krevet. Za ručak i večeru pojedite obrok po izboru, a ako vas uhvati glad između obroka, pojedite neko voće. Ako želite, možete I da probate naše proizvode za zdravu I balansiranu ishranu OVDE.

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.