BLOG

 
Balansirana Ishrana Nas Čini Pametnijima?

Balansirana Ishrana Nas Čini Pametnijima?

Ako znamo da se 20 odsto energije koju unesemo putem hrane iskoristi za održavanje moždanih funkcija, onda je jasno da moramo voditi računa o tome kako snabdevamo svoje ’male sive ćelije’. Neurolozi potvrdjuju ovu činjenicu studijom u kojoj se navodi da je umerena ishrana I te kako vazna za održavanje naših vijuga ’u kondiciji’, te je jasno da pitanje energetskog balansa u ishrani prevazilazi temu idealne linije I viska kilograma.

Američka akademija neurologa objavila je nedavno rezultate studije koja dovodi balansiranu ishranu direktno u vezu s mentalnim zdravljem. Prema njoj, iz ishrane se ne mora isključiti cak ni povremena upotreba alkohola. Zanimljiv je i podatak da je studija radjena na uzorku od preko 27.000 ispitanika starijih od 55 godina iz ca. 40 zemalja, u periodu od pet godina. Kod ispitanika su se periodično proveravali pamćenje I logičko razmišljanje, sto je zatim poredjeno s njihovim načinom ishrane – utvrdjeno je da postoji jaka veza izmedju balansirane ishrane, kao I umerenosti u ostalim sferama života, I održavanja kognitivnih funkcija I sposobnosti.

Balansologija kao nova filozofija u potpunosti se poklapa s rezultatima ovog istraživanja – ona propagira uravnoteženu ishranu bez odricanja u kombinaciji s umerenom fizičkom aktivnošću kao idealnim načinom za postizanje sveopšteg zdravlja I uskljadjenosti uma I tela. Inače, kad govorimo o idealnoj telesnoj tezini, koju pokušava da dosegne veliki broj ljudi podvrgavajući se raznim iscrpljujućim dijetama, ne smemo zaboraviti da je ona individualna kategorija – na nju utiču faktori kao sto su godine, gustina kostiju I odnos mišićne mase naspram masnoća u organizmu.

Sve ovo navodi nas na zaključak da je umerenost ključ srećnog života, ali I dobrog pamćenja, te najpre razmlisite kada idući put posegnete za strogim I restriktivnim dijetama. Neka se na vašem meniju nadje hrana I pice koje volite, ali u količinama koje zaista odgovaraju vašim potrebama – I ne zaboravite da se redovno krećete ili bavite nekom vrstom fizičke aktivnosti! Na taj način ćete lakše održati figuru u top-formi I osećati se dobro, a bez mnogo odricanja.

TAGS > ,

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.