BLOG

 

Atkinsonova Dijeta – Atkins Dijeta

Atkinsonova Dijeta – Atkins Dijeta

Da li vam je teško da se pridržavate programa ishrane koji nosi dijeta ? Da li ste gladni kada ste na dijeti? Da li mislite da bi vam bilo lakše da budete na dijeti ako bi jeli neke namirnice koje volite kao što su; meso, jaja pa čak i majonez? 70-ih godina, američki kardiolog Dr Robert Atkins je napravio nešto što se zove „Atkinsonova dijeta“ a neko je još naziva i Atkins, Atkinson i Etkinson. Ova dijeta je zasnovana na unosu velike količine proteina u ishrani i jako smanjenom unosu ugljenih hidrata što je odlična stvar jer ne morate da se odričete velikog broja namirnica u ishrani, a inače proteinske dijete nisu nešto što je revolucija zadnjih godina.

Zašto je Atkinsonova dijeta efikasna?

Kada se iz ishrane izbace obroci koji u sebi sadrže ugljene hidrate, jetra masti iz našeg tela pretvara u glukozi pri čemu nastaju toksični ketoni koji ublažuju apetit i smanjuju želju za hranom. Atkinsonova dijeta se sastoji iz 3 faze: 1.faza: Cilj prve faze jeste promena načina rada metabolizma i prva faza traje 2 nedelje. Dnevni unos ugljenih hidrata je ograničen na 20 grama. Prostim rečima, za doručak možete pojesti omlet od 2-3 jaja sa šunkom, za ručak parče nekog mesa sa roštilja i za večeru neku kuvanu ribu. Hmm, nije lako zar ne? Okay, testirajte svoj karakter u želji da smršate… 2.faza: U drugoj fazi kreće mršavljenje ali iz depoa masnih naslaga. Ove se dnevni unos ugljenih hidrata kreće izmedju 15 i 40 grama, što podrazumeva meso i dosta povrća (ali sa niskim sadržajem ugljenih hidrata; i niskim GI, što znači – nemojte jesti kukuruz, šargarepu, krastavčiće, itd…) i druga faza traje dok ne postignete željenu kilažu. 3.faza: U trećoj fazi se uvode ugljeni hidrati, ali do 60 grama dnevno. Što se tiče kalorija, možete ih unositi koliko hoćete, samo je bitno da ispoštujete unos ugljenih hidrata. Ono što je glavna prednost Atkinsonove dijete jeste brz gubitak kilograma u kratkom vremenskom periodu, ali isto tako mana je što je ova dijeta zbog rigoroznog unosa ugljenih hidrata, jako siromašna mikro i makro nutrijentima, vitaminima, mineralima, i slično. Takođe, moguća je pojava opstipacije (zatvora) i drugih bolesti creva i digestivnog trakta, zbog nedovoljnog unosa vlakana. atkinsonova dijeta Upravo zato, Dr Atkins preporučuje da se u toku dijete unose dodaci u kapsulama vitamina, minerala, vlakana, kako bi se nadoknadio deficit izazvan Atkinsonovom dijetom. Što se tiče unosa tečnosti, možete piti: Mineralna voda, limun, crna kafa, svi čajevi (bez šećera), pola litre vina (belog) ili 1 l špricera ali posle šest dana dijete. Kao zamenu za šećer možete koristiti veštačke zaslađivače. Saveti stručnjaka kažu da Atkinsonovu dijetu nije preporučljivo upražnjavati duže od mesec dana jer kažu da može izazvati psihičke probleme, umor, mrzovolju i bezvoljnost, naroćito kod žena gde su ovakve promene raspoloženja znatno vidljivije. Takođe, postoje rizici od povećane količine triglicerida u krvi kao i zasićenih masnih kiselina.

Zaključak:

Atkinsonova dijeta jeste efikasna u brzom gubljenju kilograma, ali ako samo jedan dan posustanete i pojedete recimo parče hleba koje u sebi sadrži ugljene hidrate, organizam će potpuno blokirati topljenje masnih naslaga.
Čuvajte se!
Za Vaš uspeh
Dušan Babović, wellness trener
kakosmrsati.net team

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.