BLOG

 
9 Zdravih Ulja

9 Zdravih Ulja

Različite vrste biljnih ulja godinama prati loša reputacija. Ipak, to vise nije tako. Prirodno dobijena ulja mogu da poboljšaju stanje koze I kose, ublaže upalne procese u telu – cak I da zaštite od bolesti

Prirodna ulja se hiljadama godina koriste kao terapijska sredstva. Ove materije su višestruko korisne za zdravlje I pozitivno uticu na kardio-vaskularni, digestivni I imunološki sistem. Eksperti kažu da mnogi organski sistemi u našem telu zavise od ulja I masti, zbog čega njihovo isključivanje iz ishrane, nedovoljno unošenje u organizam ili konzumiranje štetnih vrsta može znatno narušiti normalne sistemske funkcije. Takodje, korist od mnogih ulja se manifestuje pri oralnoj I lokalnoj upotrebi. Ona mogu podići nivo energije, popraviti raspoloženje I koncetraciju, bas kao sto mogu ublažiti bolne upalne procese u organizmu. Zbog raznovrsnosti ulja, kao I njihovih lekovitih svojstava, vazno je da tacno znate koja od njih odgovaraju vašim potrebama.

Avokadovo Ulje
Ulje ove biljke sadrži velike količine proteina I omega-3 masnih kiselina, sto znaci da može da se koristi kao lagano, zdravo ulje u kuvanju, a naročito je dobro za prelive u salatama. Avokado štiti srce I olakšava regulaciju nivoa glukoze u krvi.

Kokosovo Ulje
Kokosovo ulje može se koristiti na brojne načine, sto znaci da se može direktno nanositi na kozu, kao hidratantni preparat, ali I upotrebljavati za pripremu jela. Naročito je praktično u kuvanju, jer se ne razgradjuje na visokim temperaturama I ne gubi korisna svojstva. Kokosovo ulje može se koristiti umesto maslinovog pri termičkoj obradi namirnica, u svežim desertima – čak se može uzimati kašikom kao lek. Ovo ulje bogato je mastima sto stimulišu metabolizam, deluje antifungalno I stabilizuje nivo energije.

Riblje Ulje
Ulje lososa, skuše, sardine I tune važan je izvor omega-3 masnih kiselina. Inače, ove vrste masti bogate su dokosaheksenoicnom kiselinom (DHA), koja je posebno vazna za održavanje moždanih funkcija I zdravlja očiju. Ovo ulje sadrži i EPA (eikosapentenoicna kiselina), što je još jedna vrsta omega-3 masnih kiselina koja ublažava upalne procese poboljšava cirkulaciju I reguliše krvni pritisak. Svakodnevno uzimanje ribljeg ulja može da bude korisno za osobe sa visokim nivoom holesterola u krvi ili one koji pate od reumatičnog artritisa. Redovno konzumiranje ribljeg ulja umanjuje rizik od kardio-vaskularnih bolesti, ublažava menstrualne bolove I važan je sastojak ishrane majki koje doje. Roblje ulje je naročito vazno tokom trudnoće I perioda dojenja, jer adekvatne doze DHA i EPA obezbedjuju pravilan razvoj bebinog mozga I nervnog sistema, te štite majku od postnatalne depresije.

Laleno Ulje
Laneno ulje je jedan od najboljih vegetarijanskih izvora alfalinoleinske kiseline (ALA), još jednog tipa omega-3 masnih kiselina. Osim toga ova vrsta biljnog bogata je antioksidansima, vitaminima B-kompleksa I biljnim vlaknima, zbog čega je efikasno sredstvo u rešavanju problema s opstipacijom. Osim toga, brojne studije su potvrdile da lanene semenke snižavaju nivo (lošeg) holesterola u krvi. Budući da sadrže visok procenat omega-3 masnih kiselina, lanene semenke I ulje od njih umanjuju upalne procese u telu, poboljšavaju simptome reumatičnog artritisa. Na sličan način, ulje iz čija semenki I konopljino ulje takodje mogu da se koriste kao izvori omega-3 masnih kiselina u vegetarijanskoj ishrani.

Ulje Makadamije
Ulje dobijeno iz jezgra ploda makadamije sadrži viši nivo mononezasicenih masti nego maslinovo ili laneno ulje. Sadrži manje omega-6 masnih kiselina, ali je istovremeno I bogatije omega-3 masnim kiselinama od drugih ulja orašastih plodova. Osim toga, ulje makadamije sadrži vitamin E i oleičnu kiselinu, za koje je dokazano da ublažavaju upalu, poboljšavaju memoriju I redukuju simptome astme. Zbog slatkastog, mlečnog ukusa te činjenice da se ne razgradjuje na visokim temperaturama, ovo ulje pogodno je za kuvanje.

Maslinovo Ulje
Ljudi koriste ovu vrstu ulja već hiljadama godina, I to u različite svrhe. Maslinovo ulje sadrži visok procenat mononezasicenih masnih kiselina I bogato je antioksidansima, posebno vitaminom E. Zbog toga je vrlo korisno za održavanje zdravlja srca, kao I u prevenciju srčanih oboljenja I kancera. Pored toga ovo ulje jaca imunitet I usporava proces starenja. Ekstra devičansko maslinovo ulje smatra se najkorisnijim, jer sadrži najviše hranjivih materija.

Ulje Mente
Ovo ulje ponekad može biti najbolji lek za stomačne tegobe. Upravo zbog toga, ono se vec vekovima koristi za ublažavanje problema s varenjem, a posebno za ublažavanje želudačnih bolova I nadutosti, jer uklanja visak gasova iz digestivnog trakta. Ulje mente se može uspešno koristiti za eliminisanje osećaja mučnine.

Ulje Origana
Radi se o izuzetno mučnom, antioksidansnom ulju, koje ima antibakterijsko, antifungalno I antiviralno dejstvo. U nekim slučajevima, ovo ulje omogućava eliminaciju parazita u intestinalnom traktu. Koristi se oralno (u kapima), inhalatorno ili topično.

Ulje Susama
Osim sto njegov ukus obogadjuje svaku salatu ili jelo, susamovo ulje može sniziti krvni pritisak I nivo glukoze u krvi. Odredjene studije pokazale su da kratkotrajno obara krvni pritisak, jer smanjuje ekstra količinu soli u organizmu.

TAGS >

Post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.