12 nedelja do zdravih navika – Nedelja br. 12

 

Trenutak za slavlje!

Daleko najvažniji element bilo kog fitness ili wellness programa u smislu ostvarenja rezultata, i to dugoročnih rezultata je usmeriti misli na krajnji rezultat.

Iako je ovo izgleda potpuno prirodno nekima; većina previdi snagu i značaj misli. U stvarnosti ono što pomislimo u 90% slučajeva je pitanje da li ćemo uopšte započeti da radimo na tome, ili ne. Možemo imati najbolje namere i sve prave razloge da uradimo nešto, ali ako se negde u nama javi loš ili neprijatan osećaj u vezi naše namere onda smo osujećeni u samom startu.

Ono što je još više konfuzno i frustrirajuće je to što većinu vremena i ne obraćamo pažnju na ove misli, zato što su podsvesne u prirodi  i čak su prešle u naviku. To nas vodi pravo na put odugovlačenje i oklevanja, čak i destruktivnog ponašanja, pre nego što uopšte shvatimo šta smo uradili. Ovo je obično praćeno zdravom dozom još goreg i zbunjujućeg osećanja, pitajući se zašto sabotiramo sami sebe. Ponovo.

U naporu da izađemo iz začaranog kruga poraza i beskorsnih pokušaja postoji bolji, lakši i jednostavniji način da priđemo našoj svesti i da je utreniramo da nesvesno i automatski imamo misli koje će nam omogućiti da radimo ono što zaista želimo da radimo.

Ključ je ponavljanje. Ponavljanje je majka učenja.

Sve što ponavljamo će postati navika. UKLjUČUJUĆI I NAŠE MISLI. Evo nekih osnovnih principa:

Naše misli, naročito misli koje su dosledne određuju šta osećamo.

Kako se osećamo u datom trenutku određuje da li ćemo uraditi nešto ili nećemo.

Ono što radimo odlučuje šta ćemo dobiti na kraju. Mi možemo namerno da navedemo sebe da mislimo određene misli koje će nas dovesti u određeno raspoloženje u kojem ćemo biti voljni da uradimo određene stvari i tako nas dovesti do željenog cilja.

A kada nešto uradimo dobro, zaista je važno pohvaliti ili nagraditi sebe (ili dobiti pohvalu ili nagradu od nekog drugog). Nagrada i pohvala uzrokuju da mozak radi više onoga zbog čega je dobio pohvalu.

“Mislite onako kako želite da se osećate i uskoro ćete se tako i osećati, jer je to povezano.
Ovo je jednostavan ali efikasan način na koji ćete osnažiti misli.

Prvi korak:

Zapišite misli koje biste želeli da mislite.

Kao što su:
• Volim da jedem hranu koja obogaćuje moje telo i čini me zdravijim
• Osećam se sjajno, i želim da imam još više energije
• Jako sam zahvalan za sve ono što imam i ono što jesam
• Sve je u redu sa mojim telom i mojom dušom
• Volim sebe i sve ono što ja predstavljam
• Itd

Budite kreativni i zapišite stvari koje vas čine srećnim i ono za šta mislite da bi bilo lepo misliti svaki dan. Budite hrabri i ne brinite čak i ako ne verujete u te misli. Nije to poenta. Većina ljudi veruje u stvari o sebi ili drugima, a nemaju pojma odakle to dolazi, i nemaju nikakav dokaz da li je to tačno. Moguće da vam je u detinjstvu neko rekao nešto što je povredilo vaša osećanja, i još iz detinjstva nosite pogrešna uverenja o sebi. Osim detinjstva, uverenja nam grade i mediji koji svakodnevno serviraju priče o neuspehu, tragedijama i šalju poruku da je ovaj sve opasan i da se u njemu teško živi.

Kad malo bolje razmislite, sve što se dogodilo je da ste te reči ponavljali toliko da su postala stabilna konstantna misao ili uverenja, a posledice toga su očigledne.

Drugi korak:

Pročitajte ove misli naglas ujutru kada se probudite i uveče pre spavanja. Naravno što ih više puta ponovite u toku dana, biće bolje. Pročitajte ih sa entuzijazmom i osmehom na licu. Ne brinite se ako se ako ne osetite trenutnu promenu. Samo ih čitajte; setite se da ste isto tako stekli i loše misli. Tako da nije pitanje da li će upaliti ili ne.

Treći korak:

Nagradite i hvalite sebe na svakom koraku. Upravo tako. Čim završite sa čitanjem vaših misli, nasmešite se i ustanite. Potapšite sebe po leđima. Čak i najednostavnije stvari kao što je osmeh ili duboki opuštajući uzdah će poslati poruku nervnom sistemu da ponovi to zbog čega je upravo nagrađen i vremenom to će preći u naviku. Drugačije rečeno kada ponavljamo govoreći stvari koje smo zapisali mi moramo da mislimo o tome šta govorimo. Tada kada damo našem nervnom sistemu pohvalu, on će biti sposobniji da ponovi to, i to sa manje napora.
Na kraju, usmerite misli na to da živite zdravo. Odavno je otkriveno da nam vizualizacija nekog cilja zapravo povećava šanse da ostvarimo to što smo zamislili.
Kada jedete ili vežbate zamislite kako vam hrana prolazi kroz organizam, i hrani vaše ćelije.

Vidite kako ćelije postaju zdravije, i opuštene i pune energije obavljaju svoje poslove. Ovo može zvučati smešno, ali bićete iznenađeni koliko ćete se bolje osećati, i koliko brzo će stići rezulati. Zapamtite, vaša mašta je najmoćnije oružije koje imate u određivanju sopstvene budućnosti. Vaše telo će odgovoriti tako što će pomoći hrani koju jedete da vam donese zdravlje koje zaslužujete.

Bilo mi je zadovoljstvo da vam pomognem u vašim zdravstvenim i wellness ciljevima i
radujem se tome da budem Vaš trener i nakon ovih 12 nedelja koje smo proveli zajedno.
Još jednom čestitam, promenili ste svoje navike, promenili ste život!

Vaš lični wellness trener
Dušan Babović